Mikael Olausson, ambulanschef vid Sahlgrenska. Till vänster en bild från Ale där ambulanspersonal attackerades av en våldsam man. Foto: SVT / Privat

Ambulanschefen: Personalen fortfarande hemma efter attacken

Publicerad

En dryg vecka har gått sedan två ur personalen i en ambulans attackerades av en man med kniv som hotade att tända eld på en anhörig i Ale. En skars i huvudet och den andre fick skärskador av krossat glas. Nu berättar ambulanschefen vid Sahlgrenska om tiden efter dådet och om en allt hårdare tillvaro för sin personal.

– Tyvärr är det så att vi möter ett allt hårdare klimat, säger han.

Det var den 19 mars som ambulans kallades till en bostad i Ale där en man med psykiska problem behövde vård. På plats blev situationen genast hotfull och det visade sig att mannen hotade att skada en anhörig han höll som gisslan.

I tumultet som uppstod skadades alltså två ur ambulanspersonalen och det hela slutade med att en polispatrull sköt mannen.

Nu berättar Mikael Olausson, ambulanschef vid Sahlgrenska om tiden efter. Även GP har talat med honom.

– Personalen som drabbades är fortfarande hemma. De är helt ok fysiskt men de måste bearbeta händelsen och jag vet inte hur lång tid det tar.

”Extrem händelse”

Direkt efter attacken samlades all personal som var i tjänst för samtal om det inträffade. Man erbjöd också fortsatt samtalsstöd till de som kände behov av det.

– Tyvärr är det så att vi möter ett allt hårdare klimat, det är en trend som har pågått i flera år. Just den här händelsen var ovanlig och extrem, i vanliga fall är det mest verbala hot det handlar om, säger Mikael Olausson.

Enligt Olausson uppstår hotfulla situationer ”överallt”.

– Det kan vara i bostäder eller i centrum eller i samband med oroligheter i ett utsatt område. Det handlar om många olika situationer där personalen utsätts.

Mer utbildning

För att möta det hårdare klimatet hålls extra utbildningar och man deltar också i olika samarbetsprojekt med annan blåljuspersonal och med föreningar och ungdomar.

– All ny personal får särskild utbildning i hur man hanterar hotfulla situationer och vi har också regelbundet fortbildningar.

Exakt vad den ökade hotbilden beror på kan inte Mikael Olausson svara på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.