Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fackets kritik mot studentbemanningen: ”Ska inte vara aktuellt överhuvudtaget”. Foto: Magnus Wennerholm/SVT

Ambulanser på Sahlgrenska ska bemannas av studenter under sommaren

Publicerad

I sommar ska Göteborgs ambulanser delvis bemannas av sjuksköterskestudenter som läst fem av sex terminer av sin utbildning. Ett sätt att lösa bemanningsproblemen, enligt chefen för Sahlgrenskas ambulansverksamhet.

– En sminkad gris, säger Henrik Johansson på Ambulansförbundet.

För att undvika vikariesbrist i sommar kommer en del ambulanser i Göteborg bemannas av en erfaren ambulanssköterska och en sjuksköterskestudent.  

– Under sommaren behöver vi 65 vikarier och det finns inte, säger Elisabet Hammar som är verksamhetschef på SU Ambulans.  

I nuläget saknas 25 vikarier inför sommaren. 15 studenter från sjuksköterskeprogrammet som är klara med termin fem av sex kommer att bli anställda som sjuksköterskeassistenter hos ambulansverksamheten. De jobbar som vilket team som helst, men kommer inte att åka på de tidskritiska patienterna. 

Facket är kritiskt: Ett experiment

Ambulansförbundet ser det hela som en besparingsåtgärd. 

– Den personal som finns där har naturligtvis rätt till sin semester, men det är ingen ursäkt till att experimentera som de gör nu, säger Henrik Johansson på Ambulansförbundet.

Elisabet Hammar håller inte med om att lösningen kommit till för att spara pengar.

 – Det är antalet personer vi behöver, vi sparar inga pengar på detta.

Vikariebrist ändå

Även med studenterna kommer personalbristen vara stor. Ställda bilar och övertid blir konsekvensen. 

– Vi har en fantastisk personal, många jobbar övertid. Vi kommer att lösa våra vakanser betydligt bättre i sommar, säger Elisabet Hammar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.