Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amirs mamma Ozra skulle ha kommit och tagit hand om barnbarnet Mikael när hans syskon skulle födas. Foto: SVT/Privat

Allt fler iranier nekas besöksvisum till Sverige

Uppdaterad
Publicerad
När Amir Reza och hans fru Zeinab fick veta att de väntade sitt andra barn ville de att deras mammor skulle komma på besök. Men båda fick avslag på sina visumansökningar.
– Jag vet inte ens om man tittade på skälen till varför de skulle komma. Att finnas till hands när vi är på förlossningen, säger Amir Reza.

Zeinabs mage växer och hon går vaggande genom köket. Nu har hon passerat vecka 40 och barnet kan komma vilken dag som helst. Precis som många andra småbarnsföräldrar önskade hon och Amir att få avlastning den första tiden.

– Det är ingen orimlig önskan att få träffa sin familj ibland. Ett naturligt behov som många har, men för oss iranier som bor i Sverige är det mycket svårare nu, säger Amir och tittar på bilder på sin mamma när hon håller äldste sonen Mikael som nu är tre år.

Ökning av visumavslag

Avslagen på iranska visumansökningar har ökat. Från 27 procent till 55 procent de fem senaste åren. Det är alltså betydligt fler iranier som nu inte kan komma och hälsa på vänner och familj i Sverige. Avslagen fram till sista juli i år är 5600 stycken och det är fler än under hela förra året.

Andelen avslag på visumansökningar från Iran ökar

Trots det så började familjen redan i början av sommaren att planera för ett besök från Iran. Ett visum för att besöka Sverige tar lång tid att ordna och många intyg måste skickas in. Allt ifrån bevis på vilken inkomst man har, kontoutdrag, ägarintyg på bostaden och inbjudan från Sverige. Men allt pappersarbete var förgäves.

– Jag är ledsen. Det hade känts så bra att ha våra mammor eller åtminstone någon släkting här när jag ska föda, säger Zeinab.

Uppfyller inte kraven

Det är svenska ambassaden i Teheran som fattar beslut om visumansökningarna. Enligt svenska myndigheter uppfyller Amir och Zeinabs mammor inte kraven. I avslaget står det att ”i rådande situation i Iran finner ambassaden att det finns rimliga tvivel när det gäller din avsikt att lämna Schengenstaternas territorium innan den sökta viseringen löper ut”.

– Mamma är pensionär, äger en lägenhet, har resten av sina barn och barnbarn i Iran. Hon vill absolut inte flytta hit och hade inga planer på att stanna. Helst vill hon egentligen att vi kommer och hälsar på i Iran istället, säger Amir.

Sämre ekonomi i Iran

På utrikesdepartementet vill man inte ställa upp på en intervju och svara på frågor om de ökade avslagen. Men skriver i ett mejl att en försämrad ekonomisk situationen i Iran och en försvagad växelkurs ligger bakom en stor del av avslagen.

Efter att Donald Trump under våren 2018 meddelade att USA lämnar kärnenergiavtalet med Iran och återinför sanktioner har landets ekonomi kraftigt försämrats.

Känns det inte rimligt att ambassaden har en striktare hållning?

– Jag förstår absolut anledningen till avslaget, men ska då alla iranier drabbas av den situation som uppstått? Det känns som att man måste titta på varje specifik ansökan och jag undrar om man verkligen gjort det, säger Amir.

Göteborg är den stad i Sverige där det bor flest iranier. Amir och Zeinab har bott i Sverige i tio år och kom hit på arbetsvisum. Båda är ingenjörer De känner många andra som är i samma situation. Till den kommande förlossningen får de ta hjälp av vänner istället.

– Några timmar kan vi lämna vår son där, säger Zeinab.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer