Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vildsvinsattacken höll på att kosta Anders livet Foto: Privat/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Anders attackerades av vildsvin – vännerna räddade hans liv

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av november förra året rapporterade SVT Nyheter Väst om en jägare i Tidaholmstrakten som blivit våldsamt attackerad av ett vildsvin och var nära att stryka med. Nu står jägaren Anders Ahlqvist på benen igen, räddad till livet av sina vänner.

Något svart dök fram ur ett buskage en liten bit från jägaren Anders Ahlqvist. Innan han hann reagera stod han öga mot öga med en skadeskjuten vildsvinsgalt på 150 kilo. Vildsvinet gick till attack.

– Den gick in i mellan benen och lyfte till. Då ramlade jag bakåt och grisen landade vid mina fötter, säger jägaren.

Anders Ahlqvist kommer från Sandhem i Mullsjö kommun. Händelsen med vildsvinet utspelade sig en höstdag i slutet på november i fjol då han var ute i skogen tillsammans med två vänner för att jaga. Gruppen fick inledningsvis syn på vildsvinet och sköt. När Anders följde blodspåret i snön tillsammans med sin hund antog han att vildsvinet låg dött längre fram – grundat på hundens beteende. Men så var inte fallet. Vildsvinet gick till attack, sprättade upp hans lår med sina betar och Anders hamnade på rygg.

– Där lyckas jag att fiska åt mig bössan med remmen och skjuter tre snabba skott. Då faller grisen åt sidan.

Vännerna ingriper

Anders ropade på sina vänner. Byxorna var trasiga och blodet rann.

– De kom till undsättning. De fick tag i ett bälte och tog högerbenet och sedan fick vi ta vänster ben också. Hade de inte gjort så hade jag inte stått här i dag.

Bältena stoppade blodet från att rinna ut ur såren. Vännerna ringde efter hjälp. Efter en timme kom ambulanssjukvårdare in i skogen. En stund senare bars Anders till en väg en bra bit bort dit ambulansen kommit. Därifrån åkte han akut med ambulanshelikopter till sjukhuset i Skövde.

Anders Ahlqvist är åter på benen och ute och jagar i skogen.

– Jag är verkligen tacksam. Utan mina vänner hade jag inte varit här, det är bara att konstatera det. 

”Ser annorlunda på livet”

På ena benet går såret från knät upp till ljumsken och på andra benet en bit kortare. Anders behandlades på intensiven och fick flera påsar med blod och såren sköljdes noggrant för att få bort vildsvinens bakterier. En månad senare, i dagarna mellan jul och nyår, var han ute i skogen och jagade igen. Försiktigare och med en lärdom om livet och vildsvinens beteende.

– Man får en andra chans och ser lite annorlunda på livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer