Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Tuvgren flyttade 100 mil – för att slippa pollen. Foto: SVT

Anders flyttade 100 mil norrut – för att slippa pollen

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett tips från pollenforskare i Göteborg valde Anders Tuvgren att flytta 100 mil norrut till Abisko för att komma undan pollenplågan. Strategin har fungerat men inte fullt ut. Pollensäsongen är kortare, men helt fri har Anders inte blivit.

Årets pollensäsong kommer att slå väldigt olika beroende på var i landet du befinner dig. I landets östra delar ser pollensäsongen ut att bli mildare än det tuffa fjolåret, medan det i Västsverige riskerar att bli tvärtom – forskarna varnar för att det kan bli den värsta pollensäsongen på 45 år.

Inte så konstigt kanske att det föds funderingar på livet lite längre norrut, där pollensäsongen generellt är betydligt lindrigare.

Fick råd i Göteborg

En av dem som funderat klart är Anders Tuvgren som hörde av sig till pollenforskarna i Göteborg för att få reda på var i Sverige det finns minst mängd pollen. Svaret han fick var Abisko.

– Man har fått ge upp en hel del vänner, men det funkade inte. Man var dålig för länge och får ofta, säger Anders Tuvgren.

Det här historian låter kanske som ett aprilskämt – men är trots publiceringsdagen faktiskt helt sann.

I klippet berättar han om det nya livet i Sveriges översta hörn.

SVT rapporterade · Hur gör du för att undkomma pollen?

19.19
Jag försöker undvika att gå ut så mycket som möjligt. Badar ej i sjöar. Inga picknicks. Har luftrenare hemma. Vädrar inte lakan ute osv. HEMSKT!
19.26
Har slutar ha öppet fönstret på natten. Å så massa tabletter.
19.46
Tabletter, nässpray och ögondroppar! Går inte att gömma sig!
20.03
Varför blir det värre? Nån som vet?
Hej @Nic, förra årets varma sommar är orsaken till årets tunga pollensäsong. Du kan läsa mer om det här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/kan-bli-varsta-sasongen-nagonsin-for-pollenallergiker
20.03
Jag har kors allergi. Björk.hassel. alm .vide .hassel.värsta är gräs. Under säsongen så av stor del ej jag att äta. Tomater, päron, gjordgubbar, honung, och äpplen, jordnötter


20.03
Använder essentiella oljorna lavendel citron o pepparmint , varje dag smörjer fötter o hals o bröst. Jag var superskeptisk men detta funkar otroligt nog !
20.25
Välkomna till Norra Norrland istället för slusk söder :-D
Inte pollenfritt men pollen friare och kortare sommar :)
20.25
Undvik att äta vete, potatis, socker, så minskar risken för att få allergier. Har idag inga problem med pollen efter att ha varit göteborgs mest allergiska barn. Ingen trodde jag skulle uppleva vuxen ålder idag helt symptom fri.
20.34
Drick jättemycket vatten och speciellt då det börjar klia i ögonen och bort med gluten!!!
21.00
Jag flyttade för 5 år sedan till Medelhavet och har inte haft någon sorts pollen- eller gräsallergi sen dess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pollen

Mer i ämnet