Anders Fredriksson från Alingsås kom 2:a i tävlingen Årets bagare. Foto: Sara Trus

Anders Fredriksson kom 2:a i Årets bagare

Uppdaterad
Publicerad

Före detta Alingsåsaren Anders Fredriksson bakade hem en andra plats i Svenska Mästerskapen för professionella bagare 2015.

– Det känns helt grymt! Och kul att komma in i en sådan här tävling med så lite erfarenhet som jag har, säger Anders Fredriksson.

Anders Fredriksson har bara jobbat som bagare i två år. Dessförinnan arbetade han som kock i åtta år, först i Alingsås och därefter i Göteborg. Under de sista kockåren fick han allt mer ansvar för baket och för två år sedan började han jobba på det ekologiska bageriet Cum Pane i Majorna i Göteborg.

– Jag har fått fantastiskt bra coaching av Cum Pane och olika landslagsbagare och kombinerat det med hård träning, säger Anders Fredriksson som svar på vad han använder för framgånsgsrecept.

Uttagningen av Årets bagare började med att deltagarna skulle skicka in ett bröd och ett recept till en jury. De som gick vidare fick skicka in ytterligare två bröd (av samma sort) till juryn i Stockholm. Anders Fredriksson skickade in det han kallar ”Anders bastard”, vilket är ett bröd gjort på skållad vågmalt, ljunghonung, siktad råg, råg surdeg och vetemjöl.

– Jag ville visa att jag kunde baka ett luftigt bröd på svenska sädesslag, att det skulle ge en god munkänsla och ha en lång hållbarhet.

Fem av sex finalister är stockholmare

Därefter blev han och fem stockholmsbagare utsedda att göra upp i finalen i Nordstan torsdagen den 19 mars.

Mitt i det stora shoppingcentret hade en bakbänk med tillhörande bakmaskiner, degblandare och ugnar byggts upp inför torsdagens final. Publiken kom så nära bagarna att Anders Fredrikssons mamma fick rycka in och motverka snatteri vid ett tillfälle.

– Jag hörde mammas röst och när jag vände mig om såg jag henne rycka en bulle ur handen på någon, säger Anders Fredriksson skrattandes.

I sex timmar bakade sex finalister 150 bröd, baguetter och bullar vardera som sedan bedömdes av en professionell jury. Finalen bestod av sju olika delmoment: två sorters matbröd, baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat och vetebullar med fruktfyllning.

– Det var faktiskt rätt lugnt. Jag försökte ha kul och visa att jag har världens bästa jobb.

Vad ger andraplatsen för inspiration inför framtiden?

– Det här är ju såklart en bekräftelse, jag var inte alls beredd när de ropade upp mitt namn. Det här hoppas jag kan hjälpa mig fram som bagare och till mitt mål att komma med i landslaget, säger Anders Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.