Andelen tonåringar mår allt sämre, nu ska man utreda om betygssystemen kan vara bidragande till den ökande stressen. Foto: TT

Ändrat betygssystem ska få elever att må bättre

Uppdaterad
Publicerad

En bidragande orsak till elevers psykiska ohälsa kan vara dagens betygssystem. Det är något som nu prorektor Jörgen Tholin ska utreda på uppdrag av regeringen.

Jörgen Tholin, prorektor på Högskolan i Borås, har fått uppdrag av regeringen att utreda hur man kan förbättra dagens betygssystem. Utredningen är en del i regeringens så kallade betygsutredning och är tänkt att föreslå hur ämnesbetyg kan utformas för gymnasieskolor i stället för dagens kursbetyg.

– Betyg efter varje kurs gör att det blir en fruktansvärd massa betyg att hålla ordning på. Ur elevperspektiv så leder det till stress och att det krävs att eleverna uppfyller alla kriterier för ett visst betyg så fokuserar man mer på det dåliga än det som är bra. Ur lärarperspektiv så är det också ett stressmoment. då de måste sätta alla dessa betyg efter varje liten kurs, säger Jörgen Tholin till SVT Nyheter Väst.

Ökad ohälsa och stress bland elever

Jörgen Tholin, prorektor på Borås Högskola Foto: Borås Högskola

Folkhälsomyndigheten har pekat på att den ökade psykiska ohälsan bland tonåringar kopplas till skolan. En ny rapport från myndigheten visar att andelen tonårselever som rapporterar återkommande psykiskstress fördubblats sedan mitten av 1980-talet.

Det är något som Jörgen Tholin nu är glad att få försöka förändra.

– Med tanke på detta larm om den höga andelen som mår psykiskt dåligt så tycker jag det är oerhört meningsfullt uppdrag att försöka förändra. Jag tror att betygssystemet är bidragande till både stress och ohälsa.

”Prata med elever och lärare”

Utredningen ska redovisas först i november 2019, men när en eventuell förändring av betygssystemet kan införas är oklart.

– Det har redan kommit många reaktioner på den här utredningen och föräldrar till elever tycker det är synd att man inte kan ändra detta redan nu.

Hur kommer du arbeta fram ditt förslag till utredningen?

– Jag fick uppdraget i går, så det står inte helt klart kan jag säga. Men jag kommer att börja prata med gymnasieelever och lärare, säger Tholin.

Stress och psykisk ohälsa bland unga

Tonårselever som rapporterar återkommande symptom på stress och psykisk ohälsa har fördubblats sedan mitten av 1980-talet.

Sverige visar en tydligare trend än i andra jämförbara länder

Rapporten om svenska barns och ungas psykiska hälsa baseras på undersökningen Skolbarns hälsovanor.

Resultaten från den undersökningen 2013/14 visar att majoriteten av skolbarnen mår bra. Med åldern ökar dock andelen med återkommande psykiska och somatiska besvär, som huvudvärk, nedstämdhet och sömnsvårigheter.

Flickor har fler återkommande besvär jämfört med pojkar. Sedan 1980-talets mitt har psykiska och somatiska besvär ökat bland skolbarn i Sverige. De senaste resultaten visar en fortsatt ökning, framför allt bland 13-åriga flickor.

Trivseln i skolan har ökat sedan 1980-talets slut, och andelen elever som tycker mycket bra om skolan är den största på 20 år bland 13- och 15-åringar.

Stressen över skolarbetet har dock ökat kraftigt bland 13-åringar, och andelen som känner sig ganska eller mycket stressade över skolarbetet har fördubblats på fyra år.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.