Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skulle du klara dig en vecka med strömavbrott? Anette Staaf har provat två gånger och är väl förberedd. Foto: Frida Björk/SVT

Anette, 64, i Göteborg har preppat för att klara tre månader utan el

Uppdaterad
Publicerad

Om krisen kommer är Anette Staaf förberedd. Hon skulle klara sig tre månader hemma med mat, hygienartiklar och allt man kan behöva.

– Jag tycker det är rimligt att alla håller den här nivån, säger hon.

I lägenheten i Göteborg finns ett stort förråd av torrvaror, i hallen hänger en evakueringsväska och mitt i vardagsrummet står en puff som är en krislåda.

Se i klippet vad krislådan innehåller

Undantaget är vatten, det kommer ta slut efter 10 dagar. Men för allt annat räknar Anette att klara sig bra i tre månader.

”Inne att vara prepper”

Hennes stora intresse för förberedelse började redan under barndomens uppväxt i Australien långt ifrån grannar och bebyggelse. Men fortsatte i vuxen ålder.

– När jag fick barn låg deras pappa till sjöss under uppväxten och det var inte alltid lätt att bara sticka iväg och handla. Det var enklast att ha allt hemma, säger Anette.

Hon kallar sig själv för en ”Svenssonprepper” och tycker att inställningen till hennes livsstil har ändrats mycket under de senaste åren.

– Tidigare var man udda, nu har det blivit inne att vara en prepper och vi är faktiskt ganska många som håller på så här, säger hon.

Bad hyresvärden stänga av el och vatten

Enligt MSB, myndigheten för samhällskydd och beredskap, förväntas man klara sig en vecka utan samhällets hjälp vid ett strömavbrott. Två gånger har Anette velat prova att leva i en kris och ringde då sin hyresvärd.

– Jag bad att få min el och vatten avstängd under en vecka. Först en vecka på sommaren och sen en vecka på vintern. De blev kanske lite förvånade, men tyckte det var spännande.

Följ med hem till Anette i klippet och se hennes preppade lägenhet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.