Mats Rosengren håller kurs i att slå med lie för att uppmärksamma att ängar måste skötas för att de ska bestå. Foto: TT/Adam Ilshe

Ängar firas i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Prästkragar, bin och fjärilar. Växter och djur behöver ängsmarken för att trivas. I helgen firas ängen runtom i landet.

Det är Naturskyddsföreningen som via sina lokala avdelningar har olika aktiviteter för att uppmärksamma de svenska ängarna.

– Man måste sköta ängarna på ett bra och rätt sätt för att de ska bestå, säger Mats Rosengren, som i helgen håller en kurs i att slå med lie på en gård utanför Trollhättan.

Mer teknik än muskler

Med liens vassa egg och bra teknik slås ängen på ett sätt som är skonsamt för växterna. För det handlar mer om teknik än muskler, enligt Mats Rosengren.

– Att få till en riktigt bra teknik så att lien gör jobbet. Att man dansar med lien.

Djur och natur är beroende av ängsväxterna. Insekter som fjärilar och bin hittar näring hos blommorna. Insekterna pollinerar i sin tur fruktträd och bärbuskar.

Sköts dåligt

Vägkanterna fungerade tidigare som tillflyktsort för ängsväxter såsom prästkrage och väddklint. Utanför bilfönstret ses blommorna nu mer sällan.

Enligt Mats Rosengren beror det på att vägkanterna sköts dåligt och att klippt gräs från början av sommaren får ligga kvar.

– Och då blir det en utdragen kompost längs vägkanten och där försvinner ängsväxterna för att näringskrävande växter tar över, säger han.

Så kan du få en egen äng

Så ängsblommor på tomten eller i en låda på balkongen, det finns särskilda fröpåsar.

Spara vilda blommor på tomten.

Gödsla inte där ängsblommor finns, de flesta ängsblommor vill ha mager mark.

Låt blommorna vissna och fröa av sig, slå sedan och räfsa bort gräs och blommor.

Lägg resterna i komposten eller använd det som näring i en annan odling.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.