Foto: TT/Göteborgs stad

Angered går back med över åtta miljoner

Publicerad

Ekonomin i Angereds stadsdel är ansträngd. I januari gick stadsdelens individ- och familjeomsorg back med 8,5 miljoner kronor.

Angereds stadsdel visar som helhet ett underskott på 4,5 miljoner kronor, och värst drabbad är individ- och familjeomsorgen, som visar ett preliminärt underskott på 8,5 miljoner kronor.

– Kostnaderna ökade under senhösten och vi visade ett sämre resultat än vi hade räknat med. Vi har haft en ekonomi som varit i balans i ett antal år, men nu behöver vi se över kostnaderna, säger stadsdelsdirektör Rickard Ernebäck.

Resultatet var väntat

Samtliga sektorer i stadsdelen har nu fått uppdraget att se över och ta fram handlingsplaner för att råda bot på den knackiga ekonomin och få budgeten i balans.

När det gäller individ- och familjeomsorgen var det dåliga resultatet väntat.

– Vi såg detta i höstas och jag varnade för det. Vi fick in väldigt många anmälningar om barn som for illa och vi startade fler utredningar än vi någonsin gjort, säger Arne Wiik, sektorschef för individ- och familjeomsorgen, till Göteborg Direkt.

Sparar in på 30 tjänster

Stadsdelsförvaltningen har nu presenterat en handlingsplan för stadsdelsnämnden, och en föreslagen åtgärd är bland annat att spara in på totalt 30 tjänster. Det gäller såväl inköpta tjänster som tjänster inom förvaltningen.

Fick för mycket pengar

En annan sektor som gått back stort är utbildningssektorn. Anledningen är, enligt Rickard Ernebäck, att man fick för mycket pengar under 2017.

– Vi hade förväntat oss en större inflytt och därmed en större ökning av elever. Det blev inte så, men pengarna har använts, säger han.

Den 12 mars hålls ett möte där nämnden väntas ta beslut om handlingsplanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.