Hoppskydd på Angeredsbron minskade självmordsförsöken. Foto: SVT

Hoppskydd på Angeredsbron minskade självmordsförsök

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en gång i veckan åker räddningstjänsten i storgöteborg på självmordslarm vid högbroarna. Sedan hoppskydd byggdes på Angeredsbron ser man en skillnad.

– Det blir en minskning men det försvinner inte, säger Per Jarring vid räddningstjänsten.

Varje år kommer runt 50 larm in till räddningstjänsten i storgöteborg om att personer befinner sig på någon av områdets högbroar i misstänkt självmordssyfte. Efter Älvsborgsbron var Angeredsbron den plats räddningstjänsten gjorde flest utryckningar till, men så ser det inte ut längre.

2009 byggdes hoppskydd på Angeredsbron, det vill säga ett två meter högt staket.

– Angeredsbron är den som vi har minst antal larm från per år. Så det blir en minskning, men det försvinner inte, säger Per Jarring, funktionsansvarig för olycksutredning och analys vid Räddningstjänsten i storgöteborg.

Även klart på Älvsborgsbron

På Älvsborgsbron inleddes bygget av hoppskydd 2017 och har färdigställts i etapper. I mars 2019 var det klart. Enligt Per Jarring är det därför för tidigt att se någon effekt, men han är positiv till den typen av fysiska hinder.

Därför efterlyser han att Trafikkontoret vid Göteborgs stad ska bygga hoppskydd vid den nya Hisingsbron som beräknas ersätta den gamla Göta Älvbron med början 2021.

– Jag anser att man borde sätta upp den även där med. Jag vet att vi har ett antal larm även från den bron, säger han

”Bevakar frågan”

Bo Björklund, projektledare för Hisingsbron, berättar man i planeringsstadiet lyfte frågan om brons räcke skulle förberedas för hoppskydd. Bedömningen som då, för drygt tre år sedan, gjorde utifrån statistiken var att det inte var aktuellt. Bo Björklund lyfter även fram att bron kommer att bli lägre än den nuvarande Göta Älvbron och i sin nya utformning ha stor del av sin totala längd täckt av fastigheter. Men han utesluter inte att frågan kan bli aktuell längre fram.

– Vi bevakar frågan och är medvetna om riskerna som finns, säger Bo Björklund.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101 alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.