Kulturskolan Östra Göteborg har tillsammans med elever från bland annat Bergsjöskolan, Gamlestanskolan och Gärdåsskolan för sjätte året anordnat filmfestivalen ”Close up”.
Eleverna har fått möjlighet att göra vanlig och animerad film med hjälp av lerfigurer. Berättelserna i filmerna skapades utifrån elevernas egna idéer och vad de själva ville ta upp i de olika samhällsfrågorna.
– Tanken bakom filmerna och filmfestivalen är att lyfta barnens självförtroende. Vi vill visa barnen att de har något att berätta och att andra vill se och lyssna på det dom har att berätta. Detta är deras egna historier, säger Nasrin Pakkho lärare i Kulturskolan östra Göteborg.
Könsneutrala roller
I filmskapandet har eleverna bland annat fått roller som utmanar könsnormer. Det innebär att killar kan få en tjejroll och vice versa. Till en början ska en del elever känt motstånd inför bytet av könsrollerna, men efter ett par inspelningar så accepterades det och bidrog till en ökad respekt för varandras könsidentitet.
– Det har skapat förståelse mellan könen. Under en inspelning i en film som handlade om konflikter mellan tjejer och killar, blev en av eleverna väldigt ledsen när han fick uppleva om hur det var att vara tjej, berättar Raad Alauddin elev på Kulturskolan östra Göteborg.
Kultur utvecklar
– All kultur utvecklar och all kultur leder fram till andra saker. Det som fantastisk att man kan få möjligheten att göra film om aktuella ämnen som berör ungdomarna idag, säger Annkatrin Fågelgren ordförande för kulturnämnden i Göteborg.
En som deltagit i filmerna är Nour Al-kasem och hon beskriver vad hon fått för erfarenheter.
– Jag har lärt mig att man ska våga göra det man gillar. Det är bara att göra det, låt inget stoppa dig, säger Nour Al-kasem