Ann-Sofie Hermansson (S) stämd efter konflikt. Foto: TT

Stämningsansökan inskickad mot Ann-Sofie Hermansson

Uppdaterad
Publicerad

En stämningsansökan gällande kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) har lämnats in till Göteborgs tingsrätt efter ett blogginlägg som Hermansson skrivit. Inlägget rör den inställda filmvisningen av Burka songs 2.0.

Två kvinnor som båda är medlemmar i Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén, MMRK, ska under måndagsförmiddagen ha lämnat in en stämningsansökan mot kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Enligt uppgift stäms Ann-Sofie Hermansson för förtal med hatbrottsmotiv, för att bland annat ha kallat de två kvinnliga debattörerna för ”extremister”.

– Mina klienter är inte formellt anklagade för något men hindras ändå från att delta i det offentliga samtalet, med de uppgifter som spridits av stadens valda företrädare som grund. Därför är det angeläget att pröva vad som får sägas om människor och inte, med tanke på vilka konsekvenser det här fått för mina klienters liv, skriver Silas Aliki, juridiskt ombud för kvinnorna, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet framgår det även att Silas Alikis klienter, de två kvinnorna, ska ha upplevt hela situationen som obehaglig och att det är angeläget att pröva vad som får sägas om människor och inte.

– Att även den offentliga förvaltningen, med de spridda uppgifterna som grund, upprepade gånger agerat för att hindra dessa medborgare från att tala offentligt, ledde till att mina klienter till sist inte såg någon annan utväg än att få detta prövat rättsligt, skriver han även.

”Vi får väl ses i rätten”

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, har under hela tiden varit tydlig med sina åsikter gällande Burka songs 2.0 och att Göteborgs stad stoppade evenemanget.

– Det här är ett sätt att försöka skrämmas och tysta en meningsmotståndare. Att jag skulle ta tillbaka det jag har skrivit skulle aldrig falla mig in, det kan de glömma.

Hon säger även att hon är beredd att diskutera frågan i rätten.

– Jag har ingenting att dölja, de är välkomna att diskutera. Vi får väl ses i rätten. Allvarligt talat, så blev jag mest irriterad. Jag har en position och blir uppbackad. Men andra personer har inte det, då är det lätt att bli pressad till tystnad. Jag tycker inte att någon ska tystas i vårt samhälle.

Vad tror du att den här stämningsansökan kommer resultera i?

– Jag tycker att jag har rätt, jag backar inte för det. Jag tror inte de kommer att klara det här.

Det här har hänt

1 mars: Göteborgs stad ställer in visningen av Burka songs 2.0 och efterföljande samtal på kulturhuset Blå stället i Angered, för att den planerade filmvisningen hade fått kritik, vilket Göteborgs stad ansåg hade relevans.

4 mars: Anne-Sofie Hermansson (S) kommunstyrelsens ordförande i Göteborg skriver ett blogginlägg efter att en filmvisning och samtal kring ”Burka songs 2.0”, stoppats av Göteborgs stad. I inlägget skrev hon bland annat att det var den rimliga slutsatsen att filmvisningen och dess efterföljande samtal ställdes in. Inlägget inleddes med rubriken ”Dalta inte med extremister”, där hon menade att personerna som skulle lett diskussionen står för extremism och att kommunen brutit i sitt värdegrundsarbete.

I inlägget ska hon ha indirekt angripit aktivister för deras koppling till organisationen Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén, MMRK.

21 mars: Anne-Sofie Hermansson polisanmäldes för förtal med hatbrottsmotiv av två personer från MMRK. Men polis och åklagare lade ner ärendet.

De två kvinnorna har efter händelsen bett Hermansson ta bort de hon uttryckt i frågan samt be om ursäkt för att undvika att stämmas, vilket Hermansson valt att inte göra.

24 september: En stämningsansökan mot Anne-Sofie Hermansson lämnas in till Göteborgs tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.