Anna fångade en varg på film utanför Mariestad

Uppdaterad
Publicerad

I Skaraborg har det skett en ökning av antalet vargobservationer den senaste tiden. Anna Fröjd, från Mariestad, såg i helgen en varg och lyckades fånga den på film, vilket Mariestads-Tidningen var först att berätta om.

– Det var kanske enda gången i livet man får se en varg i det fria, säger hon.

Det var under söndagsmorgonen när Anna Fröjd och hennes föräldrar åkte bil en bit utanför Ekby i Mariestad som händelsen inträffade. Anna satt i baksätet och tittade ut genom rutan, när hon plötsligt fick syn på vargen.

– Jag sa direkt till mina föräldrar, ”är inte det där en varg?”.

Annas pappa, som körde bilen, valde då att stanna och backa lite närmare.

– Den var stilla på åkern och vi såg på den i säkert någon minut. Den var mycket närmare än vad filmen visar innan den började springa iväg.

”Det var ingen hund, det är vi säkra på”

Och att det var just en varg de såg, och inte en förrymd hund eller liknande, det är Anna och hennes föräldrar säkra på.

– Min pappa är jägare, och vi har hundar som ser ut lite som vargar. Det var ingen hund, det är vi säkra på, säger hon och fortsätter.

– Det var så klart häftigt att se en varg i det vilda. Men också lite oroande så klart. Vi har som sagt flera hundar själva, och det finns mycket djur i området som får, hästar och så där.

Ökat antal observationer

En som märkt av de ökade antalet observationer i Skaraborg är Alfred Akersten, viltspårare vid Länsstyrelsen, och enligt Akersten kan det vara så att det är ett vargpar som försöker etablera ett revir i länet.

– Det har varit en påtaglig ökning under den senaste tiden. Det handlar om ett antal individer som setts. En hane som vi tror kommer från Dalarna och så två honor från Tiveden.

Det går inte att slå fast att det är en etablering, men flera indikationer tyder på det.

– De rör sig i ett kärnområde kring Skövde, Tibro och Karlsborg. Om det är ett vargrevir så befinner de sig fortfarande i etableringsstadiet.

Exakt hur många vargar som rör sig i Skaraborg vet Länsstyrelsen inte i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.