Anna Stenberg varnar andra för sms:en som ser ut att komma ifrån Postnord. Foto: Privat

Anna fick ett falskt sms – såg ut att komma från Postnord

Uppdaterad
Publicerad

Anna Stenberg i Göteborg fick ett sms som såg att att komma från postnord vid lunchtid under torsdagen.
– Det stod att jag hade betalat fem kronor för lite i porto och att jag skulle klicka på en länk för att betala det, säger Anna Stenberg till SVT Nyheter Väst.

När Anna Stenberg fick meddelandet som såg ut att komma från postnord tyckte hon att något såg konstigt ut. Det stod att hon hade betalat för lite i porto och att hon skulle klicka på en länk för att betala det.

Det hon blev misstänksam över var att det inte stod något försändelsenummer i sms:et hon fick och som var adresserat från Postnord.

– Jag har beställt paket tidigare och det står alltid ett nummer för den försändelse som det handlar om. Det konstiga var att det här sms:et hamnade i samma kommunikationstråd där jag tidigare fått andra meddelanden från Postnord, säger Anna Stenberg.

När hon tryckte på länken var det reklam om att hon bland annat kunde vinna en mobiltelefon för bara tio kronor. Hon skulle också fylla i namn och mejladress, vilket hon inte gjorde.

– Jag skulle också acceptera olika villkor och så fanns en knapp för att betala. Den tryckte jag inte på, så jag vet inte vad det stod sedan. Men antagligen skulle jag ha lämnat ut mina kontouppgifter där.

Har du fått ett sms med meddelandet att ditt paket saknar porto? Klicka i så fall inte på länken. Foto: Privat

”Arg och upprörd”

På Postnord känner de till att framför allt falska mejl har skickats ut till folk, men även sms i mindre skala.

– Vi hänvisar alla som råkar ut för det här att kontakta polisen. Vi vill ju inte att bedragare ska använda sig av vårt varumärke och försöka lura folk, säger Markus Trautmann på Postnords pressjour.

Hur ser du på det här då?

– Det här är naturligtvis inte bra. Vi skickar aldrig ut ett sms om man har betalat för lite porto, utan vi skickar ut ett brev till personen. Dessutom är vi noga med vårt säkerhetsarbete och kräver alltid legitimation när paket hämtas ut, säger Markus Trautmann.

Anna Stenberg tror att det är flera som kan bli lurade eftersom sms:et ser seriöst ut.

– Det är för jäkligt att man ska riskera att bli lurad på det ena och det andra. Jag känner mig arg och upprörd, det är en tråkig utveckling att man inte ska kunna lita på något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.