”Dör jag så dör jag nu, tänkte jag”, säger Anna om polisinsatsen. Foto: Daniel Zdolsek

”Anna” från Västsverige blev swattad: ”Jag bara skakade”

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt bankade det hårt på Annas dörr och fönster. Strax innan hade hon fått två alarmerande sms.
– Min enda tanke var att skydda mina barn, säger hon.
Nu vädjar Anna till den skyldige att sluta utsätta unga datorspelare för vad som i USA kallas för swatting.

Anna kommer från en kommun i Västsverige och är en av många unga datorspelare som utsatts för swatting och sms-trakasserier den senaste tiden. Efter händelsen kände hon sig övervakad.

– I min värld hade min telefon blivit hackad, och varje gång jag satt med mobilen efter den kvällen tänkte jag att någon kanske tittar på mig genom min mobilkamera.

Sms-trakasserier

Det var en kväll i januari som händelsen utspelade sig. Likt många gånger förr satt Anna och spelade datorspel samtidigt som hon filmade sig själv och strömmade ut sändningen live på sajten Twitch.

– Det är roligt. Det blir en slags gemenskap, och man har sina trogna följare där, säger hon.

En stund in i spelandet fick hon två märkliga sms. Det ena kom från ”polisen”. Där stod det att det var en gasläcka i fasaden, och att hon måste utrymma genast. Det andra sms:et kom från hennes bror – av telefonnumret att döma.

”Jag har fått en hjärtinfarkt och ska åka in till sjukhuset så jag kommer inte kunna svara under morgon dagen, ring mig!”, stod det.

Swattad

Men Anna anade oråd. Hon pratade med sina följare på streamingsajten om händelserna, som menade på att Annas telefon kunde ha blivit hackad. Anna stängde då ner sin livesändning, men fortsatte att prata med några vänner över internet, via en röstchatt.

– De sa till mig att polisen inte skickade sådana sms, och det kändes konstigt att min bror skulle sms:a mig om en sån sak.

Plötsligt bankade det hårt på Annas dörr och fönster. Ljudet läckte också in i hennes mikrofon och skrämde hennes vänner.

– De här knackningarna slutade inte. Jag tänkte att de här personerna som är utanför kommer att bryta sig in. Så då tänkte jag att det enda jag kan göra nu är att öppna dörren. Dör jag så dör jag nu, tänkte jag.

Hör mer av Annas berättelse i klippet ovan.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.

Det finns flera sajter för direktsänd videoströmning på nätet, varav Twitch är den största när det gäller e-sport. Temat på strömningarna ska i synnerhet handla om spel i olika former, dock oftast datorspel.

Fenomenet att strömma direkt medan man spelar datorspel har ökat i popularitet under det senaste decenniet. Stora profiler kan ha tusentals följare som kan chatta med profilen samtidigt som hen spelar. Inte sällan interagerar också den som spelar tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Swatting

Mer i ämnet