Det var vid 07.30-tiden som människor i ett större område i Skaraborg kände av skalvet. Enligt seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet nådde skalvet 2,1 på Richterskalan.
– Vi har fått in rapporter från Skövde, Lidköping, Tibro och ända borta i Mariestad, säger han till SVT Nyheter Väst.
En person säger till SKLT att ”det lät som ett åskmuller”.
– Skaraborg och området kring Vänern är ett aktivt område. Vi hade fyra jordskalv kring Falköping i början av året och i juni hade vi ett lite kraftigare utanför Skara, det nådde 3,2 på skalan, säger Björn Lund.
Orsaken till de många skalven är sprickbildningar i berggrunden. Vanligtvis sker de flesta jordbävningar i gliporna mellan de stora kontinentalplattorna. Någon sådan finns inte nära Sverige.
– Men det går alltså sprickor i plattorna och vi har sådana just i det här området, säger Björn Lund.
Kan komma ett kraftigare skalv
Hur många skalv det blir varierar mellan åren.
– I år har vi haft fler än förra året, men vi kan inte riktigt säga varför.
Kan de många skalven vara tecken på att en större jordbävning är på gång?
– Nej, det finns inget sådant samband. Det finns alltid en liten risk för en kraftigare jordbävning men det är omöjligt att säga när en sådan kommer.
1986 inträffade ett skalv nära Skövde som nådde 4,6 på Richterskalan. Det skakade om rejält.
– Den största de senaste 100 åren inträffade dock utanför Kosteröarna i Bohuslän. 1904 kom ett skalv som nådde 5,4 på skalan, då blev det ganska stor förstörelse i form av sprickbildningar i husgrunder och i skorstenar exempelvis, säger Björn Lund.
Det skalvet kändes i hela södra Sverige. Det gjorde även det stora skalv som kom i södra Skåne, 2008. Det skalvet nådde 4,8 på skalan.