Foto: SVT

Var uttråkad – skapade världens största kortlek

Uppdaterad
Publicerad

Träslöjdsläraren Claes Blixt från Marks kommun har slagit till igen och har fått sin andra notering i Guinness Rekordbok, den här gången med ett ännu större objekt. I alla fall om man räknar alla 52 delar.

Claes Blixt från Marks kommun blev världsberömd för några år sedan när han hade tillverkat världens största smörkniv. Nu har han dykt upp igen fast denna gången med världens största kortlek.

Extremt noggranna

Nio månader tog det att få världens största kortlek färdigbyggd och rekordnoterad. Claes Blixt konstaterar att Guinness rekordbok är extremt noggranna för att ett rekord ska bli godkänt. Alla detaljer måste stämma, proportionerna måste vara helt korrekta. Mycket tid gick åt bara till att leta upp ett plastmaterial som ger leken exakt samma egenskaper som en vanlig liten kortlek.

Först en smörkniv nu en kortlek, varför?

– Du vet när man själv sitter och är uttråkad då måste man komma på någonting att göra. Då ligger det nära till hands att gå in på Guinness world of records och kolla vilken som är den svagaste gnun nu. Du letar helt enkelt upp det sämsta rekordet och försöker slå det, säger Claes Blixt.

Den färdiga leken väger 207 kilo och det krävs en truck för att flytta den. Varje kort är 154,4 cm högt, 104,4 cm brett och 5 mm tjockt. En kross av den tidigare världsrekordnoteringen.

– Det tidigare rekordet innehades av ett gäng i USA, de korten var 104 gånger 70 centimeter. Det gjordes för att kunna spela på världens största blackjack bord i Las Vegas, konstaterar Claes Blixt.

Kortlek blir filmprojekt

Nu när kortleken väl är rekordnoterad så ska den så småningom bli föremål för ett filmprojekt, därefter hoppas Claes kunna skapa ett evenemang där korten auktioneras ut och pengarna går till välgörande ändamål.

Men några fler rekordplaner har Claes Blixt inte för tillfället. Däremot har han en kompis som har planer på att bygga världens största sydväst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.