Sprängning gick snett – sjöfart i Göta älv stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Vid nedmonteringen av Göta älvbron i Göteborg gick en sprängning fel och stora betongblock hamnade alldeles i anslutning till farleden.

Sedan i måndags är all båttrafik stoppad och inget vet när sjötrafiken åter kan släppas på.

– Det tar aldrig slut, säger en uppgiven Jens Bäckström vid Thunbolagen.

Arbetet med att riva Göta älvbron går inte som önskat. En speciell metod att spränga brostöden för att sedan kunna plocka upp betongdelarna i vattnet följdes inte.

Så stora betongblock hamnade alldeles intill farleden vilka blir till en säkerhetsrisk om fartygen kommer det minsta ur kurs, vilket Göteborgs-Posten var först att rapportera om.

Odetonerat sprängmedel

När sprängningen misslyckades kan också odetonerat sprängmedel ha hamnat bland rivningsmassorna i älven.

– Men det finns inga tändhattar kvar som skulle kunna tända sprängämnet, säger Christer Niland på Trafikkontoret, Göteborgs stad.

Väntar på att farleden ska öppnas

Ett antal fullastade fartyg ligger nu på redden i Göteborgs hamn och väntar på att farleden ska öppnas. Fraktfartygen är hårt bokade, tidscheman sätts ur spel, besättningar ska bytas. Vid middagstid på måndagen fanns ingen prognos att ge redarna.

– Vi kommer hålla Göteborgs stad ansvariga för förseningarna och för extrakostnader, Jens Bäckström vid Thunbolagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.