Pia Glenvik är projektledare för kameraprojektet. Foto: SVT/Polisen

Ansiktsigenkänning nytt verktyg för polisen

Publicerad

Teknikutvecklingen går rasande fort. I dag kan programvara känna igen ett ansikte. Och polisen har fått grönt ljus att använda tekniken på övervakningsfilmer.
– Kommer vi bli nya Kina nu? Nej, säger Pia Glenvik, projektledare på NOA.

I höstas fick polisen godkänt från Datainspektionen att använda ansiktsigenkänning för att utreda brott. Det handlar om att köra ansiktsigenkänning mot signalementsregistret för att identifiera gärningspersoner inom den forensiska verksamheten.

Nationellt forensiskt centrum har tidigare haft ett pilotprojekt inom ansiktsigenkänning som, enligt polisen, gett positivt resultat.

I Borås väntar polisen på att ett 50-tal försenade övervakningskameror ska sättas upp på stadens särkilt utsatta områden. Pia Glenvik är projektledare på NOA för kameraprojektet. Och enligt henne kommer polisen kunna att använda ansiktsigenkänning från filmer i Borås.

Hör henne berätta om hur polisen ska jobba med ansiktsigenkänning klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer