Lerum jagar boende för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Den aktuella boendesituationen för nyanlända till Lerum ser dyster ut. Bara en knapp tredjedel av de 170 flyktingar kommunen ska ta emot har fått sitt boende klart – och för 50 personer finns det ingen lösning för alls.

– Jag har lite ont i magen ibland och vi vet inte riktigt hur vi ska lösa de här sista som kommer i år och likadant ser det ut för 2017 då vi har 242 stycken i vårt nya tilldelningstal, så det är väl sådär just nu, säger Dennis Jeryd (S), kommunstyrelsens ordförande i Lerum.

Enligt bosättningslagen är Lerums kommun under 2016 skyldig att ordna boende för 170 flyktingar som beviljats uppehållstillstånd.

Hur löser ni problemen?

– Vi letar. Vi annonserar efter privata bostäder och tar emot det vi kan få. Vi letar efter rum, vi försöker hitta lösningar med bed and breakfast och allt annat, så vi letar så mycket vi kan efter alla möjliga lösningar, säger Gun Rosvall, enhetschef mottagande och integration Lerum.

Kortsiktiga lösningar

Men att ordna tillfälliga boenden hjälper bara på kort sikt. Bara ett stenkast från Vattenpalatset i Lerum finns en av de minst 20 platser som kommunen eventuellt vill använda för fast boende, moduler eller villavagnar. Här skulle sex villavagnar få plats, men byggandet är uppskjutet efter överklagan.

– Det låter ju som en bra sak – snabba på och använd villavagnar – men så ska du ju ha bygglov för dem och då blir det överklagat och det ska utredas. Då får vi sätta dom på vår campingplats, men även där krävs det bygglov och det ska dras fram vatten, avlopp och el. Så även om man tror att något ska gå fort, så gör det inte det. Det är ett hårt och ansträngt läge just nu, säger Dennis Jeryd (S) kommunstyrelsens ordförande Lerum.

Har ni fått för mycket att bita i?

– Lite grann så, det är för kort att tid att hinna med och lösa bostäder för 170 personer, säger Gun Rosvall, enhetschef mottagande och integration Lerum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.