Kommissarie Tobias Stenström sticker inte under stol med att huvudansvaret för förseningarna av övervakningssystemet i Borås ligger hos polismyndigheten. Foto: Polisen och Fredrik Sandberg / TT

”Ansvaret för förseningen hamnar i vår egen myndighet”

Uppdaterad
Publicerad

”Ansvaret för förseningen hamnar i allra högsta grad i vår egen myndighet. Absolut. Så är det.” Det säger Tobias Stenström, chef för nya kamerabevakningssektionen hos polisen i region Väst. Men han tror att de kvarvarande problemen snart är lösta.

Tobias Stenström säger att förseningarna av övervakningssystemet i Borås nu främst handlar om hårdvara som saknas.

– Det är prylar som är beställda. Men vi vet inte när de kommer, säger han.

Det rör sig om bland annat så kallade switchar – saker som väl borde ha beställts samtidigt med kamerorna?

– Det gjordes nog också, men... Vi får ju en offert från vår upphandlingspart, och sen är det frågan vad som finns på lager. Egentligen skulle vi haft en annan typ av kameror också, men de kunde inte levereras då. Därför börjar vi med dem vi fick. Så till hösten kommer vi att byta kameror, avslöjar han – men tillägger snabbt att det bytet går fort.

”På god väg”

– Vi är på god väg nu. Det är jättepositivt. Men det är mycket teknik kring sånt här, säger han.

Men ändå: Ingen vet alltså när de nya ”prylarna” kommer. Kan det dröja månader?

– Nej, det tror jag inte.

Tobias Stenström tonar också ner betydelsen av att de första kamerorna var något försenade.

– Den stora delen av förseningen handlar om vår egen organisation och IT-avdelning. Vi har haft för lite resurser, och har inte mäktat med detta riktigt. Sedan gjordes ett omtag. Vår IT-avdelning fick en ny huvudman och man började om från början med en ny kameraplattform och så vidare. Så vi ligger väl uppåt ett och ett halvt år efter, säger han.

Kostnad: Miljoner

Kostnader kan räknas på olika sätt. Hur mäter man till exempel kostnaden för ett brott som kunnat förebyggas om kamerorna fungerat redan förra sommaren?

Den tekniska delen är lättare att beräkna. En övervakningskamera kostar cirka 35 000 kronor, men varje så kallad kamerapunkt kostar någonstans mellan 50 000 och 100 000 kronor, beroende på faktorer som avstånd till teknikrum, vilka arbeten som tillkommer med mera. I Borås handlar det om 55 sådana punkter.

I slutänden landar det på många miljoner.

Framtidssektion

Idag är det premiär för den nya kamerabevakningssektion där Tobias Stenström är chef.

– Vi har haft en del barnsjukdomar tidigare, men vi har lärt oss mycket och nu blir allt bättre. Och det här är definitivt framtiden. Jag tror att den här sektionen kommer att växa ordentligt under de närmaste åren, säger han.

Så här lät det hos polisen i Borås redan i januari:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.