Hjällsnässkolan i Gråbo brann 2007. 40 procent av skolans undervisningslokaler brann ner. Branden var anlagd. Foto: Adam Ihse / TT

Antalet skolbränder ökar kraftigt i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anlagda skolbränder har nästan fördubblats i Västra Götaland under de senaste fem åren. Nu vill ideella Brandskyddsföreningen att politiker ska vidta åtgärder för att bryta trenden.

– Det är bara en tidsfråga innan det sker en dödsbrand, säger Anders Bergqvist, föreningens generalsekreterare.

Antalet anlagda skolbränder ökar i hela Sverige. I Västra Götaland hade antalet skolbränder nästan fördubblats på fem år, med 71 anlagda skolbränder i fjol.

– Sifforna är oroväckande, det är bara en tidsfråga innan det sker en dödsbrand. Tyvärr upplever vi att det här i allt större grad normaliseras, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på ideella Brandskyddsföreningen.

Kostar många miljoner

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kostar skolbränderna samhället minst 300 miljoner kronor varje år. Trots problemets omfattning saknas en identifierad gärningsman i 90 procent av fallen, uppger myndigheten.

Brandskyddsföreningen vill att skolorna ska ta större ansvar, och agera kraftfullt när en brand anläggs på en skola, även om det bara handlar om en brand i en papperskorg. Även då bör skolan tillkalla polis och räddningstjänst och inleda en utredning, menar de.

– Det handlar trots allt om mordbrand, säger Anders Bergqvist.

Backabranden värsta scenariot

Det värsta scenariot som Anders Bergqvist ser är att någon tänder eld på en skola på dagtid, i ett stängt utrymme där elden kan växa till sig.

– När branden hinner utveckla sig går brandspridningen otroligt snabbt. Det var det som hände vid Backabranden och det är det värsta scenariot som kan hända i en skola, säger han.

Anledningarna till att man tänder eld på sin skola är många tror Anders Bergqvist. Det kan handla om utsatthet, social exklusion och psykisk ohälsa.

Oklart varför

För tio år sedan var antalet anlagda skolbränder lika höga som i dag. Sedan sjönk de stadigt fram till 2016, då de ökade kraftigt igen. Men vad detta beror på är svårt att sia om enligt Anders Bergqvist.

– Det kan ha en mängd olika orsaker, men exakt vad det beror på vet vi inte, säger han.

Antal anlagda skolbränder i Västra Götaland

1998: 13

2002: 30

2006: 73

2007: 60

2012: 34

2016: 57

2017: 71

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.