1 på 20 miljoner. Den röda hummern Knarran är mycket sällsynt. Foto: svt

Hobbyfiskarnas sällsynta fångst – drog upp levande röd hummer

Uppdaterad
Publicerad

Ett skämt? En kokt hummer i tinan? Det var första reaktionen från hobbyfiskarna Johan Kylfält, Tomas Berndtsson och Kristoffer Klein när de nyligen drog upp minst sagt ovanlig fångst: en röd hummer.

– Det är nog en på tjugo miljoner ungefär, säger Per Wåhlin ordförande på Hummerakademien dit hummern, som fått namnet Knarran, nu har flyttat.

Se ”Knarrans” flytt från Knarrholmen till Hummerakademien och hör mer om den röda hummern i klippet ovan.

Först trodde de att någon lurat dem och stoppat i en kokt hummer i hummertinan som ett skämt. Men när de förstod vad det handlade om så ringde de genast Hummerakademien i Hunnebostrand. Att de skulle ta hem och koka den sällsynta hummern själva var aldrig aktuellt.

– Det känns fantastiskt att få vara med om det här, det är få förunnat att få se en sådan här hummer och prio ett var att den skulle få fortsätta leva, berättar Tomas Berndtsson som var med när Knarran fångades.

Kommer tas väl omhand

Per Wåhlin på akademien lovar att ta väl hand om Knarran, som i bästa fall kan leva 40 år till.

– De kan bli uppåt 50 år gamla och den här verkar av storleken att döma vara runt tio. Men det är klart vi ska ta väl hand om den. Vi är otroligt tacksamma över att få ha Knarran här i vårt akvarie, säger han.

Namnet ”Knarran” kommer efter Knarrholmen där fiskegänget bakom fångsten har sin bas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.