Funktionen ersätter biljettautomaterna ombord på spårvagnarna. På bussarna i zon B och C kommer resenärerna fortsatt kunna köpa biljett av föraren ombord.

Nu kan du blippa ditt betalkort för en spårvagnsbiljett i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Västtrafik inför kontaktlös betalning i Göteborg. Det innebär att resenärer spontant kan stiga på och blippa sitt betalkort för att köpa en enkelbiljett som är giltig i 90 minuter.

Västtrafik hoppar på det internationella tåget och erbjuder resenärer möjligheten att använda betalkort eller telefon i kortläsaren ombord i kollektivtrafiken.

Varför har det här tagit så långt tid? I andra städer och i andra länder har man haft den här funktionen för länge sedan.

– Vi på Västtrafik har haft olika förutsättningar. Vi har inte haft samma behov eftersom vi har haft andra lösningar för detta, till exempel funktionen i Västtrafikappen. Men nu när automaterna behövdes bytas ut fick vi ekonomiska förutsättningar och bestämde oss för att installera ett nytt system, säger Karin Wadmark, försäljningschef på Västtrafik.

Ersätter biljettautomater

Funktionen ersätter biljettautomaterna ombord på spårvagnarna. På bussarna i zon B och C kommer resenärerna fortsatt behöva köpa biljett av föraren ombord.

Så här fungerar blipp-funktionen:

  • Du betalar för en enkelbiljett för vuxen.
  • Biljetten kostar 35 kronor och du reser i 90 minuter.
  • Vid en biljettkontroll visar du upp ditt betalkort.
  • Du kan endast köpa en enkelbiljett per betalkort.
  • Behöver du köpa en annan biljett eller flera biljetter hänvisar vi till appen Västtrafik To Go eller till ett av våra försäljningsombud.
  • Kom ihåg att blippa vid varje byte för att försäkra dig om att bytestiden inte gått ut. Du betalar enbart för en biljett, oavsett hur ofta du blippar inom 90 minuter.
  • Blippa betalkort gäller i zon A.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.