Foto: Universeum

Apa stulen på Universeum

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen försvann en Goeldisapa från Universeum. Sannolikt rör det sig om en stöld och en polisanmälan är upprättad. Goeldisapan är en hotad art och skyddad enligt CITES.

– Vi vill att den som tagit apan, lämnar tillbaka den så snabbt det går, säger Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum. – Det är viktigt att den får sitt specialfoder och vi vill gärna ha tips om någon vet var den kan vara.

Apan, som är en hona, kom från Frankrike förra året och Universeum hoppas att hon tilllsammans med en hane som ska anlända till Sverige om en månad, ska bli ett nytt par för nya Goeldisapor.

– Den här apan har ett stort gentiskt avelsvärde och vi hoppas verkligen kunna fortsätta vårt arbete för den här rödlistade arten, säger Daniel Roth.

Det finns ingen möjlighet att apan bara gömt sig på Universeum?

– Nej, vi har letat aktivt och vi skulle även märka på de andra djuren om hon tagit sig förbi de nät som används för att skilja områden åt inne på Universum, säger Daniel Roth.

Polisen har tagit över

Det var efter lunchtid på onsdagen som djurvårdare på Universeum upptäckte att en Goeldisapa saknades i regnskogshägnet där den normalt uppehåller sig. Med största sannolikhet rör det sig om en stöld. En polisanmälan är upprättad och berörda myndigheter informeras.

– Det är oerhört sorgligt det som har hänt. Vi gör allt vi kan för att hitta apan och har nära kontakt med polisen och berörda myndigheter för att förhoppningsvis snabbt kunna hitta och få tillbaka djuret vid god hälsa, säger Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer