Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Minea Karlsson har varit friskare än någonsin under pandemin Foto: SVT

Viruskänsliga Minea, 8, friskare än någonsin under pandemin

Publicerad

Minea Karlsson, 8, är extra känslig för infektioner och virus, men under pandemiåret har hon varit friskare än någonsin.

– Jag hoppas att vi lär oss mycket av det här, säger hennes mamma Simone Karlsson.

I klippet hör du Mineas egna ord om hur pandemiåret påverkat henne.

Minea Karlsson från Tidaholm föddes med Aperts syndrom. Syndromet innebär bland annat missbildningar på kraniet som gör att Mineas luftvägar är trånga. Detta leder till att infektioner och virus som förkylningar och vinterkräksjuka blir extra svåra för henne.

Förhöjd livskvalité

Under pandemin har Mineas livskvalité ökat, eftersom antalet sjukdomstillfällen minskat drastiskt. Sannolikt beror det på att många skärpt sina hygienrutiner, tror mamma Simone Karlsson. 

– Om folk hade fortsatt på samma sätt efter pandemin hade Minea kunnat leva mer som personer utan Aperts syndrom, säger hon.

Aperts syndrom är ett tillstånd som hör till gruppen medfödda kraniofaciala missbildningssyndrom. Barn med Aperts syndrom föds med en annorlunda huvudform.

Missbildningar i ansiktsskelettet kan leda till andningssvårigheter, felställningar i bettet och symtom från ögon och öron

Personer med Aperts syndrom går igenom ett stort antal operationer, från barndomen upp till vuxen ålder. Behandlingen planeras utifrån varje persons behov, med hänsyn bland annat till hur skelettet växer.

Uppskattningsvis har ett barn av 100 000 nyfödda Aperts syndrom, vilket innebär att det i Sverige föds ungefär ett barn om året med syndromet. Det finns cirka 50 personer med Aperts syndrom i Sverige.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer