I klippet hör du Mineas egna ord om hur pandemiåret påverkat henne.
Minea Karlsson från Tidaholm föddes med Aperts syndrom. Syndromet innebär bland annat missbildningar på kraniet som gör att Mineas luftvägar är trånga. Detta leder till att infektioner och virus som förkylningar och vinterkräksjuka blir extra svåra för henne.
Förhöjd livskvalité
Under pandemin har Mineas livskvalité ökat, eftersom antalet sjukdomstillfällen minskat drastiskt. Sannolikt beror det på att många skärpt sina hygienrutiner, tror mamma Simone Karlsson.
– Om folk hade fortsatt på samma sätt efter pandemin hade Minea kunnat leva mer som personer utan Aperts syndrom, säger hon.
Det här är Aperts syndrom
Aperts syndrom är ett tillstånd som hör till gruppen medfödda kraniofaciala missbildningssyndrom. Barn med Aperts syndrom föds med en annorlunda huvudform.
Missbildningar i ansiktsskelettet kan leda till andningssvårigheter, felställningar i bettet och symtom från ögon och öron
Personer med Aperts syndrom går igenom ett stort antal operationer, från barndomen upp till vuxen ålder. Behandlingen planeras utifrån varje persons behov, med hänsyn bland annat till hur skelettet växer.
Uppskattningsvis har ett barn av 100 000 nyfödda Aperts syndrom, vilket innebär att det i Sverige föds ungefär ett barn om året med syndromet. Det finns cirka 50 personer med Aperts syndrom i Sverige.
Källa: Socialstyrelsen