Foto: Arkiv/ Chalmers

App ska lära nyanlända svenska

Publicerad

För många nyanlända är möjligheten att lära sig svenska en förutsättning för att få jobb och komma in i det svenska samhället. Ett nytt forskningsprojekt vid Göteborgs universitet och Chalmers ska därför utveckla en app för att hjälpa flyktingar att snabbt lära sig svenska.

Det tvååriga projektetIntegration med mobilen” startade i november av sex forskare på Göteborgs Universitet och Chalmers, och är tänkt som ett stöd för nyanlända flyktingar för att snabbt lära sig svenska, en process som i många fall drar ut på tiden.

– Det är väldigt många som levt i Sverige under lång tid men som ändå inte kan svenska, och att kunna språket är ofta en förutsättning för att komma i arbete snabbt, säger Linda Bradley, projektledare och språklärare.

Målgruppen är det stora antalet arabisktalande flyktingar som kommit till Sverige det senaste året och som ofta saknar kunskaper i svenska och förståelse för hur det svenska samhället fungerar.

– Det är tänkt att man ska lära sig svenska, men också svensk kultur genom appen, som riktar sig till både män och kvinnor i olika åldrar.

I startgroparna

Än så länge är appen bara i startgroparna, och mycket återstår innan den kommer finnas tillgänglig att ladda ner på telefonen. Hur den kommer fungera rent praktiskt är därför inte klart, men tanken är att man både ska kunna prata, lyssna och skriva genom appen.

– Det finns liknande appar och hjälpmedel idag, men om man tar Google Translate som många flyktingar använder har de inte alla språkfärdigheter, utan är mer inriktade på det vokabulära eller lästräning.

Den nya appen kommer förutom den rena språkträningen också ha en social dimension. Tanken är att man likt många sociala medier, också ska kunna ha ett nätverk av vänner i appen.

– Kopplingen med andra, och att kunna samarbeta i grupp är en viktig förutsättning för att kunna lära sig svenska snabbt.

”Bättre flyt i språket”

Bakgrunden är en tio veckors pilotstudie som genomfördes i december-januari då forskarna testade en liknande app för språkträning för nyanlända i Vänersborg. Och resultatet var positivt:

– De som hade haft appen hade bättre flyt i språket och var mer självsäkra i deras sätt att prata.

Projektet är tvåårigt, men redan i januari kommer forskarna i projektet att träffa nyanlända och ha intervjuer i SFI-klasser och volontärverksamheter i bland annat Hjällbo och Alingsås, för att testa delar av appen och göra fallstudier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.