Appen visar ett unikt konstverk för varje målning som användaren filmar. Foto: SVT

App ger målningar nytt liv på Göteborgs konstmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte alla konststudenter som får ställa ut på Göteborgs konstmuseum. Med utställningen ”Vi gör det för CV:t” har 45 studenter på konstskolan Domen lyckats.

Nelly Engström riktar telefonens kamera mot en målning på Göteborgs konstmuseum. Hon ser ut att filma en oljemålning, men på skärmen syns en färgsprakande 3D-skulptur sticka ut ur guldramen. Johan Ejerblom förklarar.

– Appen känner av målningen, och lägger sedan på våra konstverk, säger han.

Grafiska tryck, videoverk och målningar finns med i utställningen. Den som vill se konstverken laddar ner appen ”Art take over” till sin surfplatta eller smartphone, och filmar sedan målningarna på konstmuséets femte våning. Philippa Nanfeldt, enhetschef på muséet, säger att många har blivit imponerade av den digitala utställningen.

– Även många som är i min ålder, och äldre, har tyckt att det varit jättespännande, säger hon.

Hemligt vernissage

För konstmuséets personal var projektet en överraskning. Vernissaget hölls i hemlighet, av en nervös arrangörsgrupp. Nelly Engström, Elin Palmaer Karlsson, Kalle Pettersson och Johan Ejerblom hade diskuterat om de skulle inviga muséet i planerna, men bestämde sig till sist för att genomföra en sorts konstkupp. Resultatet blev lyckat.

– Vakterna var jättetrevliga mot oss, och vi har blivit så väl mottagna av muséet, säger Johan Ejerblom.

Välkomnar ny publik

Philippa Nanfeldt tror att utställningen kan väcka konstintresse hos den teknikälskare, och intresse för teknik hos de som tycker om konst. Hon hoppas att appen kommer att locka många yngre till konstmuséet.

– Allt som får ny publik att komma hit ser vi som jättepositivt, säger hon.

Vad tror du 1500-talskonstnärerna skulle tycka om de visste vad som hände med deras målningar idag?

– Oj, det går nog inte ens att föreställa sig! Om man tänker på den tekniska utveckling som har skett bara under min livstid är det hisnande, så 1500-talsmänniskorna skulle nog ha svårt att föreställa sig detta ens i sin vildaste fantasi. Samtidigt var ju renässansen en tid när teknik och vetenskap verkligen tog språng, säger hon.

Blickar framåt

Johan Ejerblom tror att tekniken och konsten kommer att bli allt mer sammanflätade i framtiden. Han har flera idéer om hur det skulle kunna gå till.

– Jag skulle gärna vilja göra något mer skulpturalt och arkitektoniskt. Vi får se vad det blir, säger han.

Genom att ladda ner appen ”Art take over” kan du se utställningen ”Vi gör det för CV:t”. Filma målningarna på femte våningen på Göteborgs konstmuséum i appen, så ser du grafiska tryck, videoverk, målningar och 3D-skulpturer.

Bakom utställningen står Nelly Engström, Elin Palmaer Karlsson, Kalle Pettersson och Johan Ejerblom, som tagit examen från Domens konstskola i Göteborg. 45 konststudenter ställer ut sina verk genom appen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer