• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Sveriges längsta? Foto: LOOMBAND

Är detta Sveriges längsta Loom-band?

Uppdaterad
Publicerad

436,8 meter – det kan vara nytt svenskt längdrekord i gummiband av typen Loom-band. Det är elever på en skola i Lerum som har satt ihop små snoddar till en större kedja som nu sträcker sig över hela skolgården.

Loom-bands är små färgglada snoddar som blev populära för något år sedan. Vanligtvis sätts de ihop till armband, men tio femteklassare på Knappekullaskolan i Lerum har gått ett steg längre. Deras band mäter 436,8 meter.

Inspiration från Lilla Aktuellt

– Det kändes coolt att försöka slå svenskt rekord. År 2016 var ett par andra tjejer med i Lilla Aktuellt för att de hande slagit rekord, de fick ihop 309 meter, säger Isabel Atterstam som är en av initiativtagarna.

Girlanger som växte

Från början var meningen bara att det skulle bli några girlanger för att en lärare fyllde år. Sedan växte projektet och har nu pågått på rasterna i en månad. För den som vill utmana rekordet finns en (ganska dålig) instruktion i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.