Tiotusentals på plats framför scenen. Foto: Tomas SingerVisa alla (3)
Visa alla (3)

Arabisk stjärna bjuder upp till fest

Publicerad

Najwa Karam är en av Libanons största artister. När hon steg upp på scenen på Götaplatsen på lördagskvällen var det enligt polisen 15.000 åskådare på plats.

Efter mer än 25 år som artist och 60 miljoner sålda album är libanesiska Najwa Karam en av arabvärldens mest berömda sångerskor. På lördagskvällen stod hon på scen på Götaplatsen som det största publikdragplåstret på Göteborgs Kulturkalas.

Enligt Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för festivalen, kan Najwa Karams musik beskrivas som ”fest och fantastisk underhållning”. Kulturkalaset har haft diskussioner om att försöka boka henne i två år, och det är ett väl medvetet val i flera avseenden.

Lockar långväga besökare

– I Göteborg är arabiska den största språkgruppen efter svenska så vi har en väldigt stor grupp av besökare redan i kommunen. Men det här är en så pass stor artist att det kommer att resa hit människor från våra grannländer också, säger han och fortsätter:

– Och vi har över 40.000 nyanlända flyktingar sedan förra året i vår region, och då är det viktigt att kunna ha programpunkter som lockar dem till Kulturkalaset.

Göteborgs kulturkalas har satsat aktivt på att få människor från hela Göteborgsområdet att mötas, och ”riva de murar som finns mellan människor”, enligt Tasso Stafilidis. Och att boka arabiska artister är en viktig del i det.

När hon steg upp på scenen på Götaplatsen på lördagskvällen var det enligt polisen 15.000 åskådare på plats.

Vill skapa en mix

Efter konserten blev det fyrverkeri vid Göteborgsoperan. Tasso Stafilidis hoppades att lördagskvällen hade något för alla.

– Här blir det en blandning av både traditionella arabiska slingor i musiken blandat med lite mer modernt.

– Det är just den här mixen och det här mötet som vi vill skapa, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer