Arbetsförmedlingen lägger ned flera kontor. Foto: TT/Lars Pehrson

Arbetsförmedlingen lägger ned verksamheten på 23 kontor i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedling lägger ner verksamhet vid 23 kontor på 20 orter i Västra Götaland om förslaget går igenom.

Nu meddelar Arbetsförmedlingen vilka orter som kan komma att drabbas som ett resultat av de kraftiga besparingar som beslutats.

I Väst handlar det om 23 kontor på ett 20-tal orter ”där verksamhet upphör”. Exakt vad det innebär är inte helt klart, totalt ska Arbetsförmedlingen varsla 4 500 anställda de närmaste åren. En ambition från Arbetsförmedlingen är att det fortfarande ska vara möjligt att träffa en arbetsförmedlare, men det här ska utredas med de kommuner som vill ha den möjligheten.

– Vi måste ta de här måtten och stegen, säger Eva Lindh Pernheim, områdeschef AF Göteborg/Halland. – Det är arbetsgivarens förslag och förhandlingar pågår, men vi måste anpassa vår verksamhet efter den budget som nu gäller.

Det blir bara totalt 13 kontor istället för 36 i Väst, hur vill du kommentera det?

– Vi vill modernisera efterfrågan, säger Eva Lindh Pernheim, områdeschef AF Göteborg/Halland. – Och ge en bekväm service vilket innebär att vi bland annat ska kunna ge service på distans.

Träffar via video ersätter

På sikt kommer allt mer av Arbetsförmedlingens kontakt med arbetssökande att ske via nätet.

– Vi träffar allt fler av våra kunder i deras hem, via videochatt till exempel, säger generaldirektör Mikael Sjöberg på Arbetsförmedlingen.

– Det blir som att betala räkningar. Väldigt mycket görs inte i banklokalen.

Många arbetssökande vill gärna se att det blir lättare att hålla kontakt med Arbetsförmedlingen på distans.

– När vi tar fram nya digitala tjänster behöver vi nästan inte marknadsföra dem, säger Mikael Sjöberg.

Kontor med få arbetssökande läggs ned

Det är främst mindre kontor i små eller medelstora städer som stängs i Arbetsförmedlingens stora besparingsprogram, som är en följd av den M+KD-budget som riksdagen antog i december. 4 500 anställda ska bort, meddelade AF i januari.

– Många små kontor har ganska få arbetssökande, påpekar Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Gallringen som nu görs innebär att myndigheten stänger mer än hälften av de 242 kontor som i dag har öppet för allmänheten. Urvalet har till stor del gjorts med tanke på tillgänglighet.

– En princip är att finnas i knutpunkter. Det ska vara enkelt att resa till de kontor vi behåller. Vi har tittat var det finns resecentra eller shoppingstråk där människor är vana att röra sig, säger Sjöberg.

De här orterna i Väst berörs av neddragningar

Ale

Göteborg (tre kontor)

Härryda

Lerum

Partille

Stenungsund

Vårgårda

Svenljunga

Tranemo

Ulricehamn

Mark

Falköping

Mariestad

Skara

Mellerud

Munkedal

Sotenäs

Vänersborg

Dals-Ed

Tanum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.