Är det den fattigaste dagen på året? Foto: TT

Årets fattigaste dag – en myt?

Uppdaterad
Publicerad

Det sägs att svenskarna är som fattigast dagen före årets första löning, alltså idag den 24:e januari. Men stämmer det verkligen?

För de flesta innebär december att lönen kommer tidigt, därefter spenderas mycket pengar över jul och nyår, varav januari blir en lång väntan på ny lön.

Men antagandet om att det i dag, den 24 januari , är den fattigaste dagen på året, är just fortfarande bara ett antagande. Ett sätt att mäta är genom handeln, om den går upp eller ner, men några siffror som stärker tesen saknas.

– Det finns tyvärr ingen statistik för handeln varken per dag eller vecka, säger Nizar Chakkour, pressansvarig på Statistiska centralbyrån.

En vanlig onsdag i januari

När inte siffrorna finns vänder sig SVT till ett antal köpcentrum i Västsverige. Märker de av den fattigaste dagen?

– Här ser det ut som en vanlig onsdag i januari, varken mer eller mindre, säger Håkan Pekkari, köpcentrumchef på Torp i Uddevalla.

– Det handlar en del om vad man har för utbud såklart och rean spelar också in. Men jag tror också att sättet att handla har förändrats, du kan handla utan att ha pengar i plånboken numera, säger Pekkari.

”Ekar inte tomt direkt” 

Kristofer Granefelt, centrumledare på Knalleland i Borås tror att ”årets fattigaste dag” är en myt.

– Det är alltid lugnare innan löning, men det är det varje månad. Jag tror nog inte riktigt att det stämmer att det är den fattigaste månaden. Här ekar inte tomt direkt och besöksantalet är ungefär detsamma.

I Nordstan i Göteborg så är besöksantalet ungefär densamma.

– Det är väl parkeringen som minskat något i januari men besöksantalet är ingen större skillnad. Generellt sett har vi en väldigt jämn försäljning över året, men nu så har vi rea överallt och det påverkar såklart och gör att folk kan handla även om de har mindre i plånboken, säger Ulrika Carlsson, vd för Nordstans Samfällighetsförening.

Ingen bankstatistik

SVT har också försökt kontrollera teorin om årets fattigaste dag genom bankerna. Finns det någon statistik som visar att deras kunder skulle ha mindre pengar på sina konton just i dag?

– Nej, det har jag inte hört talas om att vi skulle ha. Men jag ska skicka vidare frågan, säger Josefine Uppling, presschef på Swedbank.

Än har vi inte tagit del av något sådant underlag och fortfarande vet vi inte om ”årets fattigaste dag” överhuvudtaget existerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer