Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Årets West Pride är igång och denna gången står asylprocessen för hbtqi-flyktingar i fokus. Något som Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef West Pride, behöver förändras. Foto: Ella Daneshmand/SVT

Hbtqi-flyktingar i fokus när West Pride drar igång: ”Är en rättsosäker asylprocess”

Uppdaterad
Publicerad

Asylprocessen för hbtqi-personer står i fokus när året West Pride startar på måndagen i Göteborg. West Pride kräver att regeringen garanterar en rättssäker asylprocess för HBTQi-personer i Sverige.

– Modellen som används vid trovärdighetsbedömningen är rättsosäker och godtycklig, detta leder att många hbtqi-asylsökande skickas tillbaka till förföljelse, fängelse eller till och med död, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef West Pride.

I klippet berättar Emma Gunterberg Schas, verksamhetschef, varför  hon anser asylprocessen för hbtqi -flyktingar är årets fokus och Migrationsverket svarar på kritiken.

Det är genom sex personers asylerfarenheter som West Pride vill belysa problematiken som kan uppstå för hbtqi-flyktingar. Något som även RFSL tog upp i en rättsutredning redan 2020.

Efter att ha granskat över 2000 enskilda beslut och domar i hbtqi-asylärenden från Migrationsverket och migrationsdomstolar, konstaterades det att att hbtqi-asylsökande nekas asyl med otillåtna avslag.

– Vi hade en bra dialog med RFSL efter utredningen och detta är något som vi tagit med i vårt utvecklande arbete av hbtqi-asylärenden, säger Annica Dahlqvist, presskommunikatör Migrationsverket.

West Prides vittnen

En av de sex vittnena, ”Farhad”, berättar i kampanjen om varför det för honom var svårt att berätta om sina upplevelser för Migrationsverket. 

– När du kommer från ett land där homosexualitet är tabu så är det svårt att hitta orden för vad man har varit igenom, vem du är och hur du identifierar dig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.