Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkeologiska fynd har gjorts under arbetet med Västlänken i Göteborg. Under utställningen Fragment får man möta ett Göteborg som inte längre finns via 3D-modeller. Se mer i klippet ovan. Foto: Dalmar Namazi/SVT

Gammal Göteborgshamn får nytt liv i 3D-utställning

Uppdaterad
Publicerad

Under arbetet med Västlänken i Göteborg har man hittat flera arkeologiska fynd. I fartygsmuseet Maritimans nya utställning, Fragment, får man möta ett Göteborg som inte längre finns – genom digitala 3D-modeller.

Arkeologer har vetat om att det finns rester av en äldre hamn gömd under jord vid Packhusgatan. Och under utgrävningar som gjorts i samband med bygget av Västlänken har föremål och vrak hittats från ett gammalt Göteborg.

Nu har utställningen om Kronans Masthamn tagits fram för att visas på Maritiman från och med 1 juni. Besökare kommer få en inblick i fynden som gjorts och hur de människor levde som under tre århundraden arbetade i Masthamnen.

– Runtom utställningen kan man lära sig mer om båtar och livet ombord., säger Cajsa Rundström, utställningsproducent vid Maritiman.

Utskrivna 3D-modeller

Cajsa Lundström berättar att det inte finns några originalfynd från utgrävningarna i utställningen, utan besökare får istället möta digitala 3D-modeller av vrak och 3D-printade föremål av det som grävts fram.

– Jag tror absolut att det blir vanligare med 3D-teknik på utställningar. Vi förstår att man kan lära sig väldigt mycket som besökare och forskare när man letar sig vidare i de här modellerna.

Starta klippet för en rundtur i utställningen!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.