”Ett fortsatt effektivt Arla är viktigt och bra för oss Arlabönder, vi har därför löpande effektiviserat mejeristrukturen i till exempel Danmark, Tyskland och Storbritannien de senaste åren. Nu vill vi göra en effektivisering även i Sverige”, skriver Åke Hantoft, styrelseordförande i Arla, i ett pressmeddelande.
Enligt Arla är det för tidigt att säga exakt hur många medarbetare som berörs av de föreslagna strukturförändringarna, men i nuläget jobbar cirka 340 personer i den berörda produktionen i Göteborg och Skövde.
Personalen har fått information under förmiddagen.
– Det här beskedet kändes chockartat även för mig. Det är för djävligt, säger Jörgen Samuelsson, Livs-ordförande på Arla i Göteborg.
Han beskriver reaktionerna bland personalen:
– De var förtvivlade och förbannade och just nu är situationen ganska kaotisk här.
Tungt i Skövde
Även på mejeriet i Skövde var det tungt idag. Platschefen Owe Jarlö på mejeriet i Skövde säger:
– Det är så klart mycket tungt. Vi har haft en verksamhet i Skövde som gått rakt upp, vi har ökat produktionsvolymen med nästan det dubbla dom senaste tre, fyra åren. Då är det klart att det känns extra tungt, säger han till SVT Västnytt.
– Men om det finns någon fördel med det här så är det att vi har lite tid på oss att hitta lösningar för de anställda, säger Owe Jarlö.
Mejeriet i Skövde har producerat keso i 20 år.
Inga förvarningar
Personalen tycks inte ha nåtts av några som helst tecken på att en närmast total nedläggning väntade för anläggningen i Göteborg.
Jörgen Samuelsson sitter närmare fabriksledningen och har anat att något varit på gång. Han säger att han och facket märkt att det inte satsats särskilt mycket på anläggningen, till skillnad från för några år sedan då det investerades en hel del.
– Men att det skulle sluta så här hade jag ingen aning om, säger Jörgen Samuelsson.
För Jörgen Grauss, chefen för mejeriet i Göteborg, är beslutet en stor besvikelse.
– Jag hade naturligtvis hoppats på en annan utveckling, säger han.
Gick inte att bygga ut
Ett alternativ för det gamla Göteborgsmejeriet med 54 år på nacken, hade varit att bygga ett nytt. Men det hade enligt Jørgen Greve, produktionsdirektör för Arla i Sverige, kostat 800—900 miljoner kronor.
– Det hade blivit alldeles för dyrt, säger Greve.
Det var framför allt utbyggnadsbegränsningar som beseglade Göteborgs och Skövdes öde.
Mejerichefen Grauss berättar om det första informationsmötet han höll klockan 10 i dag.
– Det blev tyst i salen, för många kom det som en chock, säger han.
Kristeam på plats
Han berättar att de hade kristeamet på plats redan tidigt på morgonen när första skiftet kom.
– Det viktigaste nu är att ta hand om alla så gott vi kan.
Att Göteborg låg i farozonen blev klart för Jörgen Grauss för en månad sedan. Men beslutet togs först i måndags.
– Klart för mig blev det först i måndags, säger Grauss.
De olika åtgärderna i strukturpaketet föreslås genomföras under åren 2014–2015. Göteborgs mejeri stängs enligt förslaget i slutet av 2014, Skövde i slutet av 2015. Falkenberg föreslås öppna i slutet av 2014.
I Falkenberg var det betydligt mer positivt. Mer om reaktionerna i Falkenberg kan ni läsa här.
Arlas förslag på ny organisation
Flytt av produktion:
– Produktionen av färskvaror samt kyllagret i Göteborg föreslås flytta till Jönköping. En omlastningsterminal kommer att finnas kvar i Göteborg.
– Produktionen av cottage cheese föreslås flytta från Skövde till Falkenberg, där Europas största mejeri för cottage cheese skapas.
– Produktionen i Visby renodlas till mjölkpulver samt konsumtionsmjölk och vispgrädde för den gotländska marknaden. Övrig produktion (filprodukter och smör) samt kyllager flyttas till Kallhäll respektive Götene.
Källa: Arla