Foto: SVT/TT

Arla sänker mjölkersättningen – igen

Uppdaterad
Publicerad

Från maj kommer bönderna att få ännu lägre pris för mjölken de levererar till Arla, 2:44 kronor per kilo mjölk.

– Det är extremt lågt och nu kommer fler mjölkbönder att sluta, säger Bibbi Johansson, mjölkbonde utanför Trollhättan.

Mjölkersättningen från Arla började sjunka sommaren 2014 och har nu, med den senaste sänkningen på 9,4 öre från 1 maj, nått bottennivån 2,44 kronor per kilo mjölk. För ekomjölken får man 4,07 kronor per kilo.

Deppigt för många mjölkbönder

För många mjölkbönder är ekonomin så dålig att de inte längre klarar av löpande underhåll eller några nya investeringar på gården. Så är det för mjölkbonden Eva Rylén på Jordfallsslättens gård i Hjärtum, en gård som brukats av familjen i sju generationer.

– Jag har tappat sugen, det är inte roligt längre, säger hon.

På gården har man 35 mjölkkor och ett 30-tal får och lika många lamm.

– Jag har korna kvar och jag går och mjölkar, men det är deppigt för vi tjänar inget på korna längre, säger hon.

Fler kommer att sluta

Bibbi Johansson är mjölkbonde på Bergs gård utanför Trollhättan. Hon är även vice ordförande i Arla-böndernas Västra krets. Hon ser mycket allvarligt på att mjölkpriset sjunker ännu mer och befarar att fler mjölkbönder kommer att sluta.

– Politikerna måste bestämma sig för om de vill ha kvar mjölkproduktionen i Sverige, säger hon.

15.000 euro i krisbidrag

Hon tycker situationen är så desperat att det är dags att jordbruksministern betalar ut ett krisbidrag på 15.000 euro till varje mjölkgård, enligt de minimis-reglerna inom EU.

– Det är ett engångsbelopp som varje land kan ta till när situationen är krisartad för någon näring och nu är det dags att ge detta belopp till mjölkbönderna, säger Bibbi Johansson.

Mjölkproduktionen ökar i Europa

Anledningen till att Arla sänker mjölkersättningen till bönderna är att mjölkproduktionen fortsätter att öka i flera länder i Europa, skriver Arla i ett meddelande till Arlabönderna.

Mjölkproduktionen i Irland har ökat med nästan 20 procent, i Nederländerna med 16 procent, i Danmark och Tyskland med 5-7 procent och i Storbrittannien med två procent. Man skriver också att ”ytterligare sänkningar kan inte uteslutas”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.