Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under sina 42 år inom Försvarsmakten har Karl Engelbrektson aldrig upplevt ett liknande uppdrag som det som pågår just nu i norra England. Foto: SVT

Arméchefen: ”Aldrig varit med om ett liknande uppdrag”

Uppdaterad
Publicerad

Han beskriver uppdraget som unikt under efterkrigstiden. Att instruktörer från Försvarsmakten utbildar soldater som ska skickas direkt till krig i Europa.

– Under mina 42 år inom svenska försvaret har jag aldrig varit med om ett liknande uppdrag, säger arméchefen och generalmajoren Karl Engelbrektson.

Hör arméchefen berätta mer om uppdraget i klippet

Han är på plats i norra England och följer med under övningen. Arméchefen gillar det han ser.

– Vi gör ett bra jobb och det är också det jag får höra. Det här är på riktigt och utbildningen viktig, säger Karl Engelbrektson.

Fortsättningen inte klar

Det är på uppdrag av regeringen som Försvarsmakten skickar 60 svenska instruktörer till England som utbildar ukrainare. Om det blir någon fortsättning efter december är inte klart ännu.

– Så kan det mycket väl bli, men det är regeringen som bestämmer. Först ska vi göra klart det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.