Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Efter hot om miljonvite: Göteborg slopar minutstyrning i hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Det står nu klart att Göteborgs stad gör en helomvändning och går ifrån det kritiserade och omdebatterade systemet minutstyrning inom hemtjänsten. Det sker efter Arbetsmiljöverkets viteskrav i miljonklassen. Detta är något som personal och fack larmat och kämpat i flera år för att få stopp på.

För drygt fyra år sedan gick skyddsombud inom hemtjänsten i Göteborgs stad ihop och lämnade in ett 50-tal 6:6 a-anmälningar till arbetsgivaren och Arbetsmiljöverket om dåliga arbetsförhållanden.

Enligt Kommunal så upplever personal stress med att bara ha ett visst antal minuter på sig hos varje vårdtagare och många gånger obefintligt med tid för att ta sig från ett ställe till ett annat.

– Det finns personal som har hjärtklappning, sömnsvårigheter och ont i magen inför att komma till jobbet, säger Silvana Vr

Silvana Vretovska, ordförande för Kommunal sektion äldreomsorg i Göteborg. Foto: SVT

etovska, ordförande för Kommunal sektion äldreomsorg i Göteborg.

Hjärtklappning och ont i magen

Orsaken till att processen dragit ut på tiden är bland annat för att Göteborgs stad överklagat Arbetsmiljöverkets beslut om vite till både förvaltningsrätten och kammarrätten.

– Det är just restid och bland annat vilken tid som är avsatt för kringuppgifter i personalens scheman som vi anser inte var uppfyllda vid den inspektion som gjordes, säger Eva Nilsson på Arbetsmiljöverket.

Blickar framåt

Nu ser hoten om kraftiga viten ut att få effekt.

– Nu behöver vi till vissa delar gå tillbaka till det som vi hade förut, för att komma bort från minutstyrningen, säger Babbs Edberg, direktör äldrevård och omsorg vid Göteborg stad.

Kommer ni att överklaga även till Högsta förvaltningsdomstolen?

– Det lutar åt att vi nu sätter stopp och blickar framåt så vi kan lägga tid, kraft och fokus på att utveckla hemtjänsten för framtiden.

Arbetsmiljöverkets vite mot Göteborgs stad:

• Enligt Arbetsmiljöverkets inspektionsjurist Eva Nilsson så utfärdade myndigheten ett föreläggande med tre krav på åtgärder som var förenat med ett vite på en miljon kronor. Något som sänktes till 800 000 när en del hade åtgärdats av Göteborgs stad. Ett vite som förvaltningsrätten sedan sänkte till 350 000 kronor.

• Eftersom två punkter fortfarande inte hade åtgärdats vid Arbetsmiljöverkets inspektion så lades ett nytt vitesföreläggande på 1,6 miljoner. Även det sänktes av förvaltningsrätten, den här gången till en miljon kronor.

• Nu har Göteborgs stad fram till den 6 juni på sig att åtgärda bristerna i arbetsmiljön annars blir det ett miljonvite som staden får betala till staten.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.