De så kallade asfaltsläggarna har blivit ett vanligt förekommande problem under sommarhalvåret i Sverige. De oseriösa hantverkarna reser runt i landet och erbjuder sina tjänster. Ofta handlar det om just platt- och asfaltsarbete.
– Det är det vanligaste. Vi har också haft fall där det handlat om takbyten, säger Martin Kihlsten, stationsbefäl vid polisen i Lidköping som höjer ett varningens finger över fenomenet.
För nu är de tillbaka i landet. Polisen runt om i landet har under de senaste dagarna varnat för företeelsen på sina olika Facebooksidor och också på sin egen hemsida.
Inga papper skrivs
”De gör ett billigt men undermåligt arbete eller inget arbete alls. Det förekommer ofta att de vill ha förskottsbetalning på jobbet. Kvaliteten på materialet är ofta dålig och arbetet är sällan fackmannamässigt utfört. Dessutom sker överenskommelsen muntligt och inga papper skrivs. De kräver också betalning i kontanter.” skriver polisen i Västra Skaraborg på sin Facebooksida.
– De brukar poppa upp i maj när vädret blivit lite bättre och folk arbetar med sina hus, konstaterar Martin Kihlsten som berättar att polisen i hans område fått flera samtal från oroade medborgare.
Förra året rapporterades om ett fall där en 78-årig kvinna lurades på 150.000 kronor av en liga med oseriösa hantverkare.
Men trots att fakturorna visade sig vara falska, lyckades inte åklagaren lagföra någon misstänkt person.
– Det här är att luras, men vad den mannen som vi hade frihetsberövad har gjort, det kan inte klarläggas, sa Magnus Lindahl, kammaråklagare.
”Säg nej och stäng dörren”
Men även om de som drabbas ofta får bekymmer, är det svårt för polisen att komma till rätta med problematiken. Dels reser ligorna runt och flyttar sig snabbt genom landet, dels är det ofta svårt att konstatera ett konkret brott.
– Kommer de överens med en kund om vad de ska göra, så gör de ofta det också. Diskussionen efteråt brukar snarare handla om kvaliteten på arbetet, säger Martin Kihlsten.
Det finns också fall där de så kallade asfaltsläggarna varit hotfulla och ytterst påträngande. Vid sådana fall uppmanar polisen att drabbade personer hör av sig till dem.
– Först och främst gäller det att vara tydlig. Säg nej och stäng dörren. Men hjälper inte det måste man naturligtvis ringa polisen. Det här är människor som griper tag i minsta halmstrå för att få göra jobbet och tjäna några kronor, säger Martin Kihlsten.
Polisens tips – Så skyddar du dig
- Ta reda på egna referenser på företaget och på utförda arbeten
- Kontrollera att telefonnumret går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort
- Anlita bara hantverkare med F-skattesedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar
- Teckna ett skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar. Annars kan det vara svårt att få rätt vid en eventuell tvist i framtiden
- Betala först när du är nöjd med arbetet som helhet. Betala inte kontant – utan till företagskonto.