Assistansbolagen – Så gjorde jag

Uppdaterad
Publicerad

Sedan första januari 2011 måste den som vill anordna personlig assistans i bolag ha Socialstyrelsens tillstånd. De bolag som redan existerade när lagen trädde i kraft, och som ansökt om tillstånd, finns på en lista på Socialstyrelsens webbsida. Den listan om drygt 950 sökande bolag blev min utgångspunkt.

Socialstyrelsens lista anger bara det sökande bolagets namn. Därför började jag med att eftersöka företagens organisationsnummer. I den processen föll ett 70-tal sökande bort – det gick helt enkelt inte att hitta registrerade bolag med de angivna namnen.

Min lista innehöll nu runt 880 bolag med organisationsnummer.

Ur den tog jag ut alla de bolag som angett att de har sitt säte (postadress) i Västra Götaland eller Halland.

Min västsvenska lista innehöll 147 tillståndssökande bolag.

Begränsningar

Eftersom jag främst var intresserad av att kartlägga bolagens ekonomi valde jag därefter ut alla aktiebolag.

Alla aktiebolag måste lämna årsredovisning till Bolagsverket för den som är intresserad att ta del av. Det kravet har inte alla ekonomiska föreningar, handelsbolag och enskilda firmor, varför dessa bolagsformers ekonomi inte är lika tillgänglig för granskning.

Ett antal av aktiebolagen på min lista visade sig vara så nya att de ännu inte lämnat någon årsredovisning. Dessa rensades bort.

Några bolag har uppenbart inte haft personlig assistans-verksamhet tidigare, omsättning och eventuell vinst kommer alltså från annan näring. Dessa rensades också bort.

Efter denna begränsning av materialet innehöll min lista 557 aktiebolag,, varav  92 västsvenska,  som ansökt om tillstånd att anordna personlig assistans.

Kartläggning

Jag har läst den senaste årsredovisningen och/eller boksluten från mina utvalda aktiebolag. Ett antal bolag har hunnit avge årsredovisning för 2011, andra inte.

Ur årsredovisningarna/boksluten plockade jag ut uppgifter om omsättning och resultat efter finansnetto.

451 bolag redovisar vinst.

Av de västsvenska bolagen visar 77 bolag vinst. 24 av dem redovisade en vinst på 15 procent eller mer. Dessa 24 bolag kartlade jag ytterligare genom att gå igenom årstämmoprotokoll och äldre årsredovisningar, för att få reda på vem/vilka som sitter i styrelsen för bolagen, vem/vilka som är aktieägare och vilken aktieutdelning de fått.

Frösunda

Försäljningen av bolagen Argolis och Marks Assistans till Frösundakoncernen krävde ytterligare kartläggning. Hos Skatteverket plockade jag fram deklarerade inkomstuppgifter från Mark/Argolis fyra aktieägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.