Asylboende på vatten för 80 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

I början av 2016 är det tänkt att ett asylboende på ett fartyg ska öppnas. Det ska ha plats för 1260 personer.

Det är Migrationsverket som efter en upphandling har tecknat ett ramavtal med Accumul8or Invest AB i Göteborg om ett asylboende på vatten för cirka 1260 personer. Migrationsverket betalar ut max 350 kronor per boendeplats och dygn i ersättning för kost och logi.  Avtalet, som inte är slutförhandlat än, kommer att löpa i sex månader, och det innebär en totalkostnad på närmare 80 miljoner kronor.

– Vi tror att det kan vara en bra idé att använda just passagerarfartyg som tillfälligt boende. Vi tycker att något måste göras för att skapa en dräglig tillvaro för de flyktingar som kommer, säger Anders G Nilsson på Accumul8or Invest.

Litet bolag

Accumul8or Invest AB startade 2013 och hade under 2014 en omsättning på mindre än 500 000 kronor. Nu har de tecknat ett ramavtal med Migrationsverket som kan öka omsättningen hundrafalt.

– Vi är ett ungt bolag, men vi kommer såklart att klara detta. Vi är duktiga på att hantera fartyg och allt kring leasing, säkerhet och drift och nu förhandlar vi med partners som är duktiga på att driva tillfälliga boenden och catering på ett effektivt sätt, säger Anders G Nilsson.

Inte klart

Förhandlingar pågår nu med Migrationsverket. Det är först när allt är klart som företaget ska ordna med kajplats för passagerarfartyget. Vilket fartyg det blir är ännu inte officiellt eftersom Accumul8or har begärt affärssekretess.

– Vad gäller sekretess så vill vi ha det för att skapa arbetsro och för att inte utsätta alla inblandade för de dumheter som drabbat en del andra asylboenden, säger Anders G Nilsson.

Inflyttning första kvartalet

Enligt Migrationsverket pågår en löpande upphandling av olika typer av asylboenden. Behovet av boendeplatser överstiger tillgången av asylboenden.

Enligt Migrationsverkets informatör Helena Cho Györki, är det först när leverantörsavtalet är påskrivet och alla krav är uppfyllda av leverantören, det vill säga att hamn finns och alla tillstånd är klara, som det kan bli aktuellt med betalning.

– Men när väl den första asylsökande flyttar in så betalar vi för hela båten, oavsett hur många fler som flyttar in, säger hon.

Det är planerad inflyttning på det tänkta fartyget under första kvartalet 2016. Enligt Migrationsverket är det inte klart vilka grupper som blir aktuella för boendet, men det ska finnas möjlighet för de boende att ta sig till förskola, skola och vårdcentral.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.