Azmatgul Marofhel har flera födelseår registrerade. Foto: SVT

Asylsökande Azmat har fyra födelsedatum

Uppdaterad
Publicerad

Azmatgul Marofhel hävdar själv att han är 16. Men på vägen från Afghanistan har han fått olika åldrar registrerade i olika länder – och Migrationsverket har därför skrivit upp hans ålder till 19.

Vi möter Azmatgul, eller Azmat som han kallar sig, på en skola utanför Göteborg.

Det är nu nästan två och ett halvt år sedan han kom till Sverige och tiden sedan dess beskriver han som en berg och dalbana.

– Från början var jag så lycklig. Jag trodde att jag äntligen var säker, att jag skulle kunna skapa mig en framtid.

Den första tiden bodde Azmat på ett boende i Mölndal, där vi tidigare har träffat honom.

Men i höstas tvingades han flytta eftersom Migrationsverket hade skrivit upp hans ålder med tre år. I samband med det fick han också avslag på sin asylansökan.

LÄS MER: Forskare starkt kritisk till åldersbedömningar

Avslaget är överklagat till Migrationsdomstolen och i väntan på nästa beslut bor Azmat på tillfälliga adresser.

Språkförbistringar på vägen

Ett av skälen till att hans ålder skrevs upp var att han hade olika åldrar registrerade i olika länder. Enligt honom själv är han född år 2000. När han reste landvägen från Afghanistan till Sverige registrerade myndigheterna i Bulgarien att hans födelseår var 1996.

När han kom till Ungern registrerades födelseåret 2002. Och slutligen fick han här i Sverige ett fjärde födelsesår, den här gången 1997.

– Migrationsverket har bara gissat. Jag har inte ens träffat handläggaren som bestämde det datumet, säger Azmat.

Enligt honom själv förhördes han utan tolk i både Bulgarien och Ungern, det ska ha varit anledningen till att det uppstod missförstånd kring åldern.

Azmat var analfabet när han kom till Sverige. Nu går han snart ut nian och enligt lärare på skolan är han på väg att få godkända betyg i samtliga ämnen utom engelska.

Har genomgått åldersprövning

Men vardagen är nu en kamp för vad han själv beskriver som ett försök till upprättelse.

– Migrationsverket tror inte på mig. Visst, men varför tror de inte på tandläkaren eller på läkaren som har gjort en medicinsk åldersprövning på mig? Ljuger svenska läkare?

Personer i Azmats omgivning, som försöker hjälpa honom i processen, menar att han fallit offer för en rättsvidrig asylprocess.

I den läkarundersökning han genomgått visar resultaten, enligt en expert inom matematisk statistik, att sannolikheten är större för att hans egna uppgivna ålder är den rätta än den som Migrationsverket har beslutat.

Forskaren som gått igenom flera åldersprövningar som bedömts av Migrationsverket menar att verkets handläggare saknar kompetensen att dra rätt slutsatser av prövningar.

”Inget att återvända till”

Azmat själv menar att det är precis vad han själv har drabbats av.

– Jag har gjort allt. Jag har bevisat att jag är under 18. Jag har läkare, tandläkare, socialtjänstpersonal och forskare som vittnar om det men Migrationsverket tror ändå att jag ljuger. Jag vet inte var jag ska ta vägen nu, säger Azmat.

Enligt honom själv vore det förödande om han tvingas återvända till Afghanistan. Där säger han sig inte ha några släktningar kvar och själv tror han inte att han kommer att överleva.

Förtydligande: I en tidigare version stod det att Azmat kom till Sverige för två år sedan. Han kom i december 2014 vilket innebär att han när artikeln skrevs hade varit två år och fem månader i Sverige.

SE MER: Se inslaget i SVT Play

LADDA NER VÅR APP: Så får du dina lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer