Bilden är publicerad med tillstånd från Wilmas familj. Foto: SVT/Privat

700 förhör om Wilmas försvinnande – på onsdag kommer åtalet

Uppdaterad
Publicerad

Pojkvännen misstänks ha mördat Wilma, 17. Misstanken har varit att mordet utfördes hemma i mannens lägenhet.
På onsdag åtalas han för mord – i ryggen har åklagare Jim Westerberg 700 förhör och omfattande teknisk utredning.

Den man i 20-årsåldern som misstänks ha mördat 17-åriga Wilma har suttit häktad misstänkt för mord sedan i slutet av november förra året. Han har konsekvent nekat till att ha mördat sin flickvän.

På onsdagsmorgonen lämnar åklagare Jim Westerberg in åtalet till Uddevalla tingsrätt: drygt 1000 sidor som ska ge svaret på vad som hände när Wilma dog.

Omfattande utredning

Åklagaren har varit tystlåten om vilken typ av bevisning man har samlat in. Men man har bland annat hållit 700 förhör och gjort omfattande tekniska analyser i pojkvännens lägenhet, som man menar är brottsplatsen. Bland annat ska polisen ha säkrat blodspår i den misstänkte pojkvännens lägenhet.

– Det har vidtagits omfattande utredningsåtgärder i ärendet. Bland annat har ett stort antal förhör hållits och en omfattande brottsplatsundersökning har ägt rum. En stor mängd analyser av spår har gjorts vid Nationellt forensiskt centrum (NFC) vilka nu är slutredovisade, säger kammaråklagare Jim Westerberg i ett pressmeddelande.

Sågs i centrala Uddevalla

Torsdagen den 14 november var sista gången Wilma syntes till. Då i centrala Uddevalla. Fyra dagar senare anmäldes hon försvunnen av sin familj. Det blev startskottet för en av de största sökinsatserna någonsin. Tusentals personer letade i och runt Uddevalla för hitta henne.

Men den 29 november släcktes hoppet. Då meddelade polisen att man hittat en kroppsdel som gjorde att man kunde säga att Wilma var död.

– Vi beklagar djupt att sökandet efter flickan slutade på detta tragiska sätt. Våra tankar går till flickans familj och vänner, sa kommenderingschef Lars Eckerdal i ett pressmeddelande.

Rättpsykiatrisk undersökning

Den misstänkte pojkvännen har hela tiden nekat till att ha med Wilmas försvinnande eller död att göra. Under häktningstiden har han genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning. Den kom fram till att mannen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning när det misstänkta mordet begicks. Om en person anses lida av en psykisk störning är något som kan påverka ett straff, om en person döms för brott.

Förutom mord misstänks pojkvännen brott mot griftefriden.

I klippet nedan kan du se när kommenderingschefen Lars Eckerdal berättade i höstas att polisen kunde konstatera att 17-åriga Wilma var död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detta har hänt: Försvunnen 17-åring misstänks ha mördats

Mer i ämnet