Enligt åtalet ska boråsaren ha skrivit en nedsättande kommentar på SD:s facebooksida. Foto: TT/Skärmdump

Åtalas för kommentar på SD:s Facebooksida

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 70-årsåldern från Borås kommenterade ett inlägg på Sverigedemokraternas Facebooksida. Nu åtalas hon för hets mot folkgrupp. Och trots att kommentaren skrevs i mitten av förra året, ligger den fortfarande kvar på partiets sida.

I början av juni förra året delade Sverigedemokraterna en artikel på sin Facebooksida från sin egen webbtidning Samtiden. Inlägget kommenterades av den äldre kvinnan som senare anmäldes till polisen för hets mot folkgrupp av en privatperson.

– Jag tycker att det är ett väldigt nedsättande meddelande där man verkligen uttrycker stark missaktning. Utifrån det tycker jag att det ska vara hets mot folkgrupp av normalgraden och inte ett ringa brott, säger Martin Svensson, kammaråklagare i Borås.

Åtalas för hets mot folkgrupp

I stämningsansökan som lämnades in till Borås tingsrätt under måndagen skriver Martin Svensson att kvinnan har: ”uttalat sig nedsättande om invandrare med syftning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung och/eller trosbekännelse”.

I förhör med polisen medger kvinnan ”att det är möjligt” att hon skrivit kommentaren. Hon uppger också att någon annan inte ska haft tillgång till hennes inloggningsuppgifter till Facebook. Däremot nekar hon till brott.

– Min uppfattning är att det har blivit betydligt fler ärenden som anmäls som hets mot folkgrupp. Och det finns personer och grupper som aktivt letar och gör anmälningar, säger Svensson.

Kommentaren fortfarande kvar

Trots att kommentaren nu har lett till åtal mot kvinnan, har Sverigedemokraterna i skrivande stund fortfarande inte tagit bort kommentaren från kvinnan.

– Det är naturligtvis olyckligt att en person har och skriver den typen av åsikter och att den blivit kvar i vårt flöde. Det är inte så att vi lämnar den här typen av kommentarer medvetet, säger säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig på Sverigedemokraterna.

Han menar att det orsaken att kommentaren legat kvar, i grund och botten handlar om resursbrist.

– Vi identifierade ett problem under 2016 där vi ansåg att vi inte hann med bland annat moderering och därför har vi genomgått en förändring för att få mer resurser till det, säger Gustafsson.

Vilka signaler skickar en sådan här kommentar i Sverigedemokraternas flöde?

– Jag tror att människor snarare bedömer hur vi agerar när vi får kännedom om sådana här saker än att en enskild person skriver ett inlägg på Facebook, säger Henrik Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.