Man åtalas misstänkt för att ha mördat sambo i Vänersborg

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan misstänks ha mördats av sin sambo när två barn befann sig i lägenheten. Nu åtalas mannen i 30-årsåldern för mord och två fall av grovt barnfridsbrott.

– Min huvudman förnekar, han säger att han blev angripen först och försvarade sig, säger advokaten Per-Åke Kvarnström till SVT.

Det var den 27:e oktober förra året som polisen larmades till en lägenhet i Vänersborg. På plats i lägenheten hittades en kvinna i 30-årsåldern svårt skadad och hennes liv gick inte att rädda. Tidigt riktades misstankarna mot kvinnans sambo som suttit häktat sen i höstas.

Två barn i bostaden

Nu åtalas mannen för mord på sin sambo men också två fall av grovt barnfridsbrott. Anledningen är att mannens två barn i förskoleåldern befann sig i lägenheten när kvinnan dödades.

Enligt åtalet ska mannen ha utsatt kvinnan, som var höggravid, för ett kraftigt våld med flera knivhugg mot kroppen så att hon dog. Enligt åklagaren är graviditeten en försvårande omständighet och brottet bör bedömas som grovt eftersom mannen ”visat särskild hänsynslöshet”.

I polisens förundersökning har det framkommit att kvinnan ville separera från den nu mordmisstänkte mannen, som ska ha varit rädd för att kvinnan skulle anmäla honom till myndigheterna för hur han tog hand om barnen.

Nekar till brott

Mannen har hela tiden nekat till mord och har under förundersökningen lämnat en redogörelse för var som skedde i lägenheten i slutet av oktober. När mannen häktades hade han bandage runt händerna.

– Han kommer berätta under rättegången hur detta gått till. Men för de som var på häktningsförhandlingen var det uppenbart att han hade försvarat sig, säger advokaten Per-Åke Kvarnström.

Utöver mordåtalet yrkar åklagaren också på att mannen ska utvisas från Sverige och förbjuds återvända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.