Foto: TT

Att fuska på högskoleprovet kan ge fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I våras avslöjade SVT:s redaktion Dold att man kunde köpa sig till att bra resultat på högskoleprovet med hjälp av tekniskt fusk. Imorgon är det dags för höstens högskoleprov. Och ännu finns inget sätt att förhindra fusket, även om konsekvenserna om man fuskar skärpts.

För mellan 40 000 och 100 000 kronor kan man i princip köpa valfritt resultat på högskoleprovet. Det visade SVT:S redaktion Dold i ett reportage i våras. Se reportaget här.

Rent tekniskt köper man en mottagare i form av ett kopparhalsband, som är kopplat till mobilen. Halsbandet fungerar som en sändare till en liten örsnäcka som är så liten så att den inte syns. I örsnäckan får man sedan de rätta svaren under provet och väljer i princip vilket resultat man vill ha.

Storskaligt fusk

– Den här tekniska hanteringen blev vi väldigt tydligt varse förra året. Vad som har hänt innan vet vi inte. Tidigare har det funnits spökskrivare, personer som går in och skriver i någon annans namn, men det här var nytt för oss, säger Tuula Kousmanen, chef på analysavdelning på Universitets- och högskolerådet (UHR).

– UHR visste ju att det fanns storskaligt fusk, men de visste inte hur det gick till. Nu vet man ju det, men frågan är om det hjälper till att stävja fusket, säger Samir Bezzazi, reporter på SVT:s redaktion Dold som var de som avslöjade det nya sättet att fuska.

Begärt kroppsvisiteringar

I ett försök att stävja eller förhindra det här fusket har Universitets- och högskolerådet skickat en skrivelse till regeringen med en begäran om att få använda kroppsvisiteringar och störningssändare vid provtillfällena. Men ännu har regeringen inte tagit ställning i frågan.

– Idag är det i stort sett bara Polis, Kriminalvården och militären som får använda sig av störningssändare, så det är långtgående förslag som vi har kommit in med. Det vet vi. Så vi får väl se vad som händer, säger Tuula Kousmanen.

– Så när det gäller att komma åt den här tekniken som används och hitta de som fuskar på plats, då är det ingen skillnad nu jämfört med i våras, säger Samir Bezzazi.

Fängelse i 6 månader

Men en sak har hänt efter avslöjandet. Regeringen har ändrat högskoleförordningen. Från och med i höst kommer alla provskrivare att på heder och samvete underteckna att man inte använder sig av otillåtna medel. Fuskare riskerar därmed böter eller till och med fängelsestraff upp till 6 månader. Dessutom kan Universitets- och högskolerådet stänga av personer i upp till två år från provet om man misstänker fusk, även utan polisanmälan.

– I och med att det är attraktiva utbildningar man vill komma åt så kommer nog fusket att fortgå, men nu har vi ju möjligheten att göra polisanmälningar, säger Tuula Kousmanen, chef på analysavdelning på Universitets- och högskolerådet.

– Det intressanta nu när fusket har kommit till ytan är att se om det ökar då fler vet om att det är möjligt. Vi kanske till och med har hjälpt fuskbranschen. Eller så folk blir lite rädda och kommer att backa, men det återstår att se,  säger Samir Bezzazi, reporter på SVT:s redaktion Dold.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.