Idag har verksamheten infört skärpta hygienrutiner, bland annat munskydd för både medarbetare och patienter. Foto: TT

Sex patienter dog efter smittspridning på Mölndals sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

26 patienter smittades och sex av dem avled efter att ha smittats med covid-19 när de låg inlagda på Mölndals sjukhus förra våren.

Nu anmäler sjukhuset händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

– Det är ju extremt tråkigt och vi beklagar verkligen att det skedde en smittspridning. Det är förstås väldigt beklagansvärt att patienter avlidit, säger chefläkaren Anne Haglund Olmarker som skrivit Lex Maria-anmälan.

Det var under den första vågen av coronasmitta, under förra våren, som smittan tog sig in på avdelningen på Mölndals sjukhus. På avdelningen låg sköra, äldre patienter, med en eller flera grundsjukdomar. Sjukhuset hade då gått upp i ett så kallat förstärkningsläge, vilket bland annat innebar att alla med konstaterad covid-smitta isolerades till separata avdelningar.

Coronapandemin

Den avdelning som drabbades av den omfattande smittspridningen skulle bara ta emot patienter utan covid-smitta, det framgår av den lex Maria-anmälan som lämnats in till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Trots det smittades 26 patienter med coronaviruset. Sex av dem blev så sjuka att de avled på grund av covid-19. Ytterligare två av de som smittats dog, men inte med covid-19 som direkt bidragande dödsorsak.

Skärpta rutiner

I anmälan skriver man att det under den här perioden saknades rutinmässig provtagning och kunskap om att patienter kunde vara smittade utan symptom, eller med mycket diffusa eller milda sjukdomssymptom.

– Vi har tagit det här på extremt stort allvar, samtidigt ska man vara ödmjuk inför det faktum att det här var i början av pandemin och vi tog till exempel inte screeningprover på alla som lades in, säger Anne Haglund Olmarker.

Utredningen har enligt anmälan bland annat lett till skärpta hygienrutiner. Nu finns också utökad en provtagning, både när patienterna läggs in och under tiden de vårdas på sjukhus. I dag använder också både patienter och personal munskydd.

– Det här är ju förskräckligt, inte bara för patienterna och deras anhöriga. Vi vill ge en trygg och säker vård för våra patienter, säger Anne Haglund Olmarker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet