Attenius (S) om det politiska spelet: ”Ohederligt som fan”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan valet.

I Göteborg ledde valresultatet till maktskifte för första gången på 24 år, och till att ett helt nytt parti blev näst störst. Men vad har hänt i Göteborg sedan dess? SVT Nyheter Väst har tagit pulsen på några av stadens största makthavare. Nu: Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius.

Precis när det stod klart att Socialdemokraterna skulle förlora makten i Göteborg efter 24 år, så fick dåvarande gruppledaren Ann-Sofie Hermansson frågan om hon trodde att det historiskt svaga alliansstyret skulle splittras under mandatperioden. ”Ja, haha”, skrattade Hermansson.

Men nu är det nya tider. Socialdemokraternas gruppledare heter Jonas Attenius, och trots att han i teorin skulle kunna fälla alliansstyret om han gör gemensam sak med de tidigare bundsförvanterna V, FI och MP, så finns inga sådana tendenser i sikte.

– Vi tar det beslutet år för år, men för 2020 har vi kommit fram till att vi ska vara en fri opposition och att vi kommer lägga fram vår egen budget, säger Attenius.

Det krävs 41 röster för att ha majoritet i Göteborgs kommunfullmäktige. Alliansen styr just nu med 24 mandat. Totalt skulle S tillsammans med de rödgrönrosa samla 36.

Mer än Alliansen alltså.

– Det är ett dilemma. Det innebär att vi skulle ha en minoritet, säger Attenius.

Så det är bättre att låta Alliansen styra i minoritet, än att du styr i minoritet?

– Jag tror att vi kan påverka på ett bättre sätt såhär. Om vi hade styrt hade vi haft en höger-planhalva som varit emot oss.

”Får inte igenom ett skit”

Att S hellre bedriver en offensiv oppositionspolitik än att sitta i ett defensivt minoritetsstyre är tydligt, även om besluten tas år för år. Senast för en vecka sedan gjorde S gemensam sak med Alliansen om spelregler för den kommunala ekonomin framöver.

– Jag går ju till Alliansen i den frågan jag gjorde nu. I den andra frågan knyter jag an till Daniel Bernmar. Räcker inte det så går jag till Demokraterna och Martin Wannholt och frågar 'är du med, Martin?'. Det är ju ohederligt som fan, men vi kanske kommer överens i just den frågan, säger Jonas Attenius och fortsätter:

– Står jag bara med Daniel och Karin (Pleijel, MP, reds anm.), och gafflar så får jag inte igenom ett skit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.