Humana lät Dick leva i flera veckor med strömförande elkablar i ett av sina rum. Foto: Privat

Autistiske Dick lämnades med strömförande elkablar på boendet Humana

Uppdaterad
Publicerad

Autistiske Dick Nord har rätt till goda levnadsvillkor enligt lagen. Men nu kan SVT Nyheter Väst avslöja hur gruppboendet Humana lät Dick leva i flera veckor med strömförande elkablar i ett av sina rum.

På julafton besökte Dick Nords anhöriga honom på boendet i Oskarström utanför Halmstad.

– Vi åkte dit för att hälsa på och fira lite jul. När vi var där inne så såg vi hur tre av strömbrytarna på väggen i hans lägenhet sitter löst. Så vi säger till personalen, säger Emma Eriksson, Dicks moster till SVT Nyheter Väst.

Dicks anhöriga får beskedet att en elektriker ska åtgärda problemet inom kort. Men när SVT tar del av e-postmeddelanden från Partille kommun – Dicks hemkommun – så visar det sig att de strömförande delarna inte åtgärdades förrän 15 dagar senare, den 8 januari.

– Det känns så oseriöst, de har utsatt honom för fara i flera veckors tid.

Elinspektör: ”Förenat med livsfara”

Henrik Olsson är elinspektör vid den statliga myndigheten Elsäkerhetsverket. Han bedömer att Dick varit utsatt för livsfara.

– Det är utan tvekan förenat med livsfara att låta strömförande kablar vara åtkomliga såhär, säger Henrik Olsson till SVT Nyheter Väst, och fortsätter:

– Det är en omedelbar fara för den här killens liv. Den som äger elanläggningen har ett ansvar att se till att det är säkert. När det dessutom handlar om ett boende där människor med extra behov bor så blir det extra viktigt att ha koll på de här sakerna.

Verksamhetschefen för Dicks boende, Humana i Oskarström, vill inte låta sig intervjuas av SVT. Istället får vi svar av koncernens pressansvarige, som blivit informerad om händelsen.

– Det är självklart inte okej, säger Patrik Silverudd.

Hur kan man låta brukaren vara kvar, det är väl jättefarligt när det hänger lösa elkablar?

– Ja

Så varför gjorde ni så?

– Jag kan inte svara på varför exakt man inte åtgärdade det betydligt snabbare än vad man gjorde. Det var verkligen inte bra på något sätt att det blev så.

Händelsen Lex Sarah-anmäls

Troligen är det Dick själv som rivit bort höljet som skyddat de strömförande delarna. Dick har en intellektuell funktionsnedsättning som gör att han är på ett barns intellektuella nivå.

– När Partille kommun placerade Dick på Humana så var ett av skälen de angav att just det här boendet skulle vara anpassat för Dick. Så det här borde inte kunna hända. Och om det händer så måste ju boendet se till att åtgärda problemet direkt.

SVT söker Partille kommun för en kommentar. Kommunen har tidigare avböjt att kommentera situationen för Dick, då det pågår en rättsprocess om huruvida Dick lever under goda levnadsvillkor eller ej.

Humana har anmält sig självt enligt Lex Sarah efter händelsen.

– Det är skönt att höra att de har förstått allvaret i situationen. I början kändes det som att de tog lite lätt på det hela, säger Emma Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer